Sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac yang lalu penggunaan topeng mulut dan hidung telah menjadi satu pemandangan biasa yang kita lihat.

Malah ia merupakan salah satu norma baru bagi kita semua. Hampir kesemua pasaraya juga mewajibkan pelanggan mereka untuk memakai topeng selain diperiksa suhu badan.

Kini kegiatan ekonomi telah sedikit sebanyak pulih seperti biasa dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula pada awal minggu ini. Dan rata-rata premis mewajibkan penggunaan topeng mulut dan hidung.

Pasar Raya Tidak Boleh Halau Pelanggan Yang Tidak Pakai Topeng Hidung & Mulut

IKLAN

Akan tetapi permintaan mewajibkan pemakaian topeng ini selari dengan undang-undang? Menjawab persoalan ini Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pemakaian alat pelindung diri (PPE) seperti topeng mulut dan hidung bukan setu yang diwajibkan oleh peraturan dan undang-undang ditetapkan kerajaan.

Namun beliau menggalakkan semua pihak agar mengambil tanggungjawab memakainya terutama bagi mereka yang bergejala seperti batuk dan selesema.

“Tidak menjadi kesalahan jika ada yang tidak memakai penutup muka dan pengurusan mana-mana premis tidak boleh menghalau pelanggan yang tidak memakainya.

IKLAN

JANGAN AMBIL TINDAKAN SENDIRI

“Saya berharap pasar raya atau kedai tidak mengambil undang-undang sendiri dengan mengenakan sesuatu halangan yang bertentangan dengan peruntukan serta peraturan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

“Tidak boleh halau dan paksa pelanggan balik rumah dulu. Ini tidak boleh kerana bertentangan dengan akta itu,” jelasnya di sidang media harian hari ini.

IKLAN

Selain itu beliau juga turut menyeru semua premis perniagaan untuk menyediakan penjualan sekeping topeng hidung dan mulut di pintu masuk premis bagi memudahkan orang ramai mendapatkan perkhidmatan.

“Saya mencadangkan pasar raya letakkan (topeng penutup hidung dan mulut) di luar dan jual jika itu diperlukan dan ditetapkan kepada pelanggan mereka, tetapi perlu diingatkan pemakaian topeng muka tidak wajib dan tiada dalam peraturan dan undang-undang,” jelasnya.

Sumber: Astro Awani

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI