Sejak servis e-hailing atgau e-panggilan diperkenalkan di negara kita, MASKULIN dapati ramai golongan muda yang menjadikan platform ini sebagao sumber pendapatan sampingan dan utama.

Penggunaan khidmat e-panggilan seperti Grab dan MyCar menjadi semakin popular dan pilihan utama ramai pengguna terutamanya yang celik teknologi maklumat.

Sebelum ini mereka yang ingin menjadi pemandu perkhimatan ini perlu mendaftar dengan syarikat tersebut. Namun kini mereka harus mengikuti peraturan perlu mendapatkan lesen vokasional (PSV-Teksi/e-Hailing).

Bermula 1 April ini, semua pemandu atau bakal pemandu perkhidmatan e-panggilan yang memenuhi syarat memohon Lesen PSV boleh mendaftar di Isntitut Mmenadu dan Pusat Latihan Memandu E-Hailing Operator (eHO) yang diiktiraf oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Pemandu Servis E-Panggilan Seperti Grab WAJIB Dapatkan Lesen PSV Bermula 1 April

Menerusi kenyataan media JPJ, modul latihan tersebut adalah selama 6 jam dengan adar yuran siling ditetapkan kerajaan sebanyak RM600. Pelaksaan ini melibatkan pemandu dan kenderaan yang digunakan untuk khidmat e-panggilan. Dengan itu pemandu perkhidmatan ini adalah setara dengan pemandu teksi.

IKLAN

Bagi anda yang kini bekerja sepenuh masa atau separuh masa memandu perkhidmatan seperti ini, sila ambil perhatian.

Pemandu Servis E-Panggilan Seperti Grab WAJIB Dapatkan Lesen PSV Bermula 1 April

Untuk infio lanjut ikuti perkongsian JPJ Malaysia menerusi posting yang dilakukan di Facebook.

————————-

IKLAN

Kenyataan Media Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia

PELAKSANAAN PERATURAN E-HAILING

JPJ Malaysia adalah ini memaklumkan bahawa pemandu atau bakal pemandu perkhidmatan Teksi/e-hailing yang memenuhi syarat memohon Lesen Vokasional (PSV – Teksi/E-hailing) boleh mendaftar bermula 1 April 2019 di Institut Memandu dan Pusat Latihan Memandu E-hailing Operator (eHO) yang diiktiraf oleh JPJ. Modul latihan Lesen Vokasional (PSV – Teksi/E- hailing) yang terlibat adalah selama 6 Jam dengan kadar yuran siling yang ditetapkan oleh kerajaan sebanyak RM200.00.

Pemandu Servis E-Panggilan Seperti Grab WAJIB Dapatkan Lesen PSV Bermula 1 April

IKLAN

Jom ikuti media sosial rasmi JPJ untuk perkembangan terkini.
#DigitalisasiKeArahIntegriti
#JPJMalaysia
#SambutanHariJPJke73
#infoJPJ
#aduanJPJ
#soalanJPJ
#viralJPJ


Kemungkinan besar peraturan baru ini diperkenalkan oleh kerajaan bagi membentuk sebuah persekitaran yang lebih selamat kepada pengguna. Di samping itu juga ia juga boleh menjadikan pemandu lebih berhemah serta peka dengan pelbagai undang-undang membawa penumpang atau orang awam.

Bagaimana dengan pendapat anda? Adakah peraturan baru sedikit sebanyak menjejaskan rutin harian bagi yang melakukan servis seperti Grab secara sambilan atau separuh masa. Berkemungkinan besar juga jumlah pemandu akan sedikir menurun dalam tempoh terdekat.

Ia adalah satu perkara menarik untuk kita sama-sama saksikan nanti.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI