Jika anda di arah untuk perintah kuarantin, jangan sesekali langar arahan tersebut, jangan pentingkan diri mengeruhkan lagi keadaan.

Baru-baru ini, di Sinar Harian ada membuat liputan bersama peguam Syazlin Mansor berkata, hukuman itu adalah untuk kesalahan kali pertama dan bagi kesalahan kedua, hukuman lebih berat dikenakan kerana boleh berdepan hukuman penjara tidak lebih lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Menurutnya, bagi kesalahan yang dilakukan berterusan, individu yang disabitkan bersalah boleh didenda selanjutnya tidak lebih RM200 bagi tiap-tiap hari kesalahan itu berterusan.

“Mengikut undang-undang, perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah kediaman bagi kontak jangkitan Covid-19 boleh diambil di bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

IKLAN

“Seksyen 15(1) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit memperuntukkan kuasa kepada mana-mana pegawai diberi kuasa untuk memerintahkan individu diasingkan di rumah,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Menurutnya, sepanjang tempoh kuartin ini berjalan seseorang individu dikehendaki mematuhi segala perintah yang ditetapkan dan sekiranya gagal akan menyebabkan seseorang itu berdepan dengan hukuman.

IKLAN

Terbaharu, COVID-19 telah dikejutkan dengan penambahan kes baharu iaitu 120 yang membawa jumlah keseluruhan 673 orang, dan jumlah kematian telah meningkat kepada 2 orang.

Penjara, Denda Atau Kedua-duanya Sekali, Buat Individu Langgar Arahan Perintah Kuarantin!

IKLAN

Pedana Mentri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat keputusan berkenaan tidaan kerajaan dalam melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan bermula 18 Mac sehingga 31 Mac ini.

Penjara, Denda Atau Kedua-duanya Sekali, Buat Individu Langgar Arahan Perintah Kuarantin!

Sumber: Sinar Harian & Astro Awani

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI