Kita semua sedia maklum sehingga je hari ini, belum ada sebarang rawatan khusus dan vaksin untuk COVID-19.

Jadi sebagai langkah pencegahan, kita seharusnya mematuhi perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), selain mengamalkan penjarakan sosial, mencuci tangan serta memakai topeng mulut sekiranya mengalami gejala batuk dan selesema.

Selama ini, mungkin ada yang tertanya-tanya mengapa sesetengah orang yang dijangkiti COVID-19 mengalami gejala ringan dan ada juga yang menyebabkan kematian.

Public Health Malaysia menjelaskan tentang pertanyaan ini.

Semoga informasi ini memberi manfaat untuk anda.

IKLAN

Misteri Terbesar Bagi Jangkitan Coronavirus

Salah satu misteri terbesar bagi jangkitan coronavirus adalah mengapakah ia hanya menyebabkan gejala ringan pada kebanyakan orang, tetapi boleh menyebabkan kematian pada individu lain?

Satu perkara penting yang diperhatikan adalah virus Covid 19 mampu membiak dengan begitu pantas selepas ia menjangkiti satu sel. Ia mengakibarkan stress yang besar pada tubuh dalam tempoh masa yang singkat.

Tubuh Bebaskan Cytokines Dengan Banyak

Situasi ini menyebabkan tubuh membebaskan cytokines dengan banyak sehingga tidak terkawal. Cytokines adalah sejenis protein yang memberi isyarat untuk mengatur imuniti, keradangan dan penghasilan darah.

IKLAN

Apabila terlalu banyak cytokines dibebaskan, Ribut Cytokines berlaku di mana ia mula menyerang sel dan tisu tubuh selain melawan virus.

Bagi jangkitan COVID-19, tindakbalas ribut cytokines kebanyakannya berlaku di paru-paru. Apabila tisu paru-paru mati dan mula pecah, dinding kantung udara kecil paru-paru menjadi bocor dan dipenuhi dengan cecair, lalu menyebabkan radang paru-paru.

IKLAN

Berlaku Gangguan Pada Sindrom Pernafasan

Apabila paru-paru telah rosak, sindrom gangguan pernafasan berlaku. Kemudian organ lain mula gagal dan kematian adalah satu perkara yang sukar untuk dielakkan.

Rawatan yang digunakan bagi situasi ini termasuklah menggunakan rawatan bagi penyakit Arthritis dan Rheumatoid Arthritis. Walau bagaimanapun masih belum ada bukti kukuh untuk menyokong keberkesanan penggunaan rawatan tersebut.

Sehingga kini, belum ada rawatan khusus dan vaksin bagi covid 19. Perkara yang terbaik adalah untuk kita mencegah dari dijangkiti.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI