Pil Perancang Punca Wanita Mudah Buncit?

316

3 MITOS TERHEBAT TENTANG PIL PERANCANG:
========================================

MAKAN PIL PERANCANG MEMBUATKAN WANITA GEMUK

Jawapannya : TIDAK.

Pil perancang mula di pasarkan dah lebih 50 tahun..1961. Pil perancang zaman awal-awal dulu, kandungan hormon oestrogennya tinggi. Hormon ini yg menyebabkan pengumpulan air ( water retention) dan naik selera makan. Jadi wanita sebelum tahun 2000 mungkin akan alami sedikit kenaikan berat badan lepas ambil pil perancang, itu pun kerana tidak mengawal makan. Kalau naik selera, tapi berjaya kawal makan, tidak akan gemuk. Water retention tu selalunya di kawasan buah dada, pinggul, pun bukanlah terlalu banyak. Namun sejak lebih 15 tahun yg terkini, pil perancang dah kurang sangat kesan hormon oestrogen tu, maksudnya less water retention dan tidak naikkan nafsu makan.

So, kenapa berat badan naik?
Logiknya, selalunya lepas bersalin memabg berat badan nak kembali ke berat sebelum pregnant ambil masa. Kegagalan nak bersenam secara regular + gagal jaga makan yg menyebabkan badan macam di pam. Jadi please stop mengkambing hitam kan pil perancang.

MAKAN LAMA SANGAT PIL PERANCANG NANTI JADI MANDUL

Jawapannya :  TIDAK

Pil perancang tiada kesan kumulatif. Makn nya, kalau ambil 5 tahun VS 1 tahun, lepas berhenti makan pil ni, sama aja tahap kesuburan anda.
Ada juga dakyah yg kata kalau belum kahwin / remaja makan pil perancang akan mandul. Ini auta. Tiada asas, remaja perempuan yg makan pil perancang atas saranan doktor adalah utk rawatan lain (bukan merancang).

 

MAKAN PIL PERACANG LAMA SANGAT NANTI JADI KANSER
Jawapannya : TIDAK

Kajian demi kajian telah dijalankan, menunjukkan kesan baik ( benefit) makan pil perancang jauh melebihi risiko tak makan dalam mengurang kan risiko kanser ovari, rahim dan colorectal. Maknanya, pengambilan pil perancang mengurangkan risiko kanser kanser ini.
Namun YA, ada sedikit risiko kanser buah dada.

Tu sebab, secara peribadi, ini pandangan aku sahaja kalau dah rasa cukup bilangan anak, dan risau terbabas pregnant, tak perlu la nak makan pil perancang sampai berbelas tahun. Pil perancang ni tetap ubat yg ada hormon. Fahamkan konsep ini. So, nak merancang macam mana? Suruh suami anda pakai kondom, atau anda jalani prosedur ikat saluran Fallopio. (Ikat saluran peranakan). Sebab tujuan pil perancang ni ialah untuk kita ‘ spacing’ kan jarak anak, bukan utk elakkan terus dari dapat anak.

Makan lah pil perancang, jangan bergantung 100% pada ” teknik merancang sendiri”. Sebab merancang sendiri, selalunya gagal, terbabas. Jumpa doktor anda, berbincang dengan doktor tentang method merancang yang sesuai untuk anda…yg menggunakan hormon ni selain pil, ada juga dalam bentuk suntikan setiap 3 bulan, ada dalam bentuk implan yg boleh tahan 3- 5 tahun. Yang mana sesuai / kurang side effect, berbeza bagi setiap individu.

 

Sumber : Facebook  Khairul Faizie Mohammad Kamar