Pelakon Kanada yang terkenal dengan watak President Snow menerusi siri filem The Hunger Games, Donald Sutherland telah meninggal dunia pada usia 88 tahun selepas lama menderita dengan penyakit.

Memetik laporan BBC, khabar duka itu disahkan oleh anaknya yang juga seorang pelakon, Kiefer Sutherland menerusi hantaran di laman X sekitar jam 1.10 pagi tadi waktu tempatan.

“Dengan berat hati, saya memberitahu anda bahawa bapa saya, Donald Sutherland, telah meninggal dunia. Saya secara peribadi menganggap dia salah seorang pelakon terpenting dalam sejarah filem,” kata Kiefer.

‘President Snow The Hunger Games’ Meninggal Dunia
Foto: Gambar yang dikongsikan Kiefer Sutherland di laman X memaklumkan kematian Donald Sutherland.

“Tidak pernah gentar dengan watak (lakonan), baik, buruk atau hodoh. Dia menyukai apa yang dia lakukan dan melakukan apa yang dia suka, dan seseorang tidak boleh meminta lebih daripada itu. Kehidupan yang dilalui dengan baik”.

Bagaimanapun, tiada sebarang kenyataan yang mendedahkan penyakit apa yang dialami oleh pelakon veteran itu.

‘President Snow The Hunger Games’ Meninggal Dunia
Foto: Donald Sutherland dan Kiefer Sutherland. (Sumber: Los Angeles Times)

Sepanjang hidupnya, Donald telah muncul di lebih daripada 190 filem dan rancangan televisyen, demikian lapor The Guardian.

IKLAN

SEJARAH SENI

Donald yang lahir di Kanada pada 1935 itu melanjutkan pengajian di bidang kejuruteraan dan drama di University of Toronto sebelum berpindah ke London, United Kingdom (UK) pada 1957 untuk menyertai kelas lakonan di London Academy of Music and Dramatic Art (Lamda).

‘President Snow The Hunger Games’ Meninggal Dunia
Foto: Donald Sutherland ketika muncul di Donald Sutherland di siri Man in a Suitcase (1967). (Sumber: Hollywood Life)

Dia kemudian mula muncul memainkan watak-watak kecil di dalam rancangan televisyen UK seperti The Avengers (1961), Man of The World (1962) dan The Saint (1962).

Selain rancangan televisyen berisiri, Donald turut memainkan watak-watak kecil di filem seperti Fanatic (1965) dan Dr Terror’s House of Horrors (1965).

Setelah itu, barulah Donald terpilih untuk memainkan watak yang lebih besar di dalam sebuah filem aksi perang berjudul The Dirty Dozen (1967) sebagai salah seorang tahanan yang berlatih untuk misi merbahaya ketika perang dunia kedua.

IKLAN
‘President Snow The Hunger Games’ Meninggal Dunia
Foto: Poster filem The Dirty Dozen (1967). (Sumber: IMDb)

Watak itu ternyata membawa tuah kepada Donald apabila filem itu berjaya meraih sambutan hangat yang membuka peluangnya untuk muncul di dalam dua lagi filem berunsur peperangan.

Bagaimanapun watak lakonan Donald yang paling diingati sudah pastinya watak President Snow menerusi siri filem The Hunger Games yang siri pertamanya ditayangkan pada 2012.

‘President Snow The Hunger Games’ Meninggal Dunia
Foto: Donald Sutherland sebagai President Snow di dalam siri filem The Hunger Games. (Sumber: The Hollywood Reporter)

Wataknya sebagai seorang pemimpin kuku besi di filem yang diadaptasi dari siri novel berjudul sama itu memperkenalkan pelakon veteran itu kepada generasi baharu peminat filem.

Kehebatan lakonan Donald tidak mampu dinafikan lagi dan nyata memberi kesan mendalam terhadap penonton meskipun tidak pernah tercalon untuk penganugerahan berprestij Oscar.

IKLAN

Pada 2017, Donald menerima anugerah Oscar kehormat namun sering disebut sebagai salah seorang pelakon terhebat yang tidak pernah menerima pencalonan di anugerah itu.

Sumber: BBC, The Guardian

BACA: Thailand Benarkan Perkahwinan Sejantina, Negara Pertama Iktiraf Ideologi Songsang Di Asia Tenggara

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI