Tampil dengan misi memperkasakan bacaan Al-Quran dengan pengisian lebih berkualiti, program seperti ‘My #Qurantime’ (MQT) dijangka mampu menarik minat ramai umat Islam. Terbaru, ‘My #Qurantime 2.0’ bakal bersiaran sebanyak 2111 buah episod setiap hari bermula hari ini, ham 12 hingga 1 tengahari di semua platform Quran Hour dan Sinar Harian.

Program ini hadir matlamat mempertingkatkan kualiti solat melalui bacaan Al-Quran bertajwid, memahami isi bacaan Al-Quran melalui tadabbur tahap dua, memperbaiki kualiti solat serta elemen baharu program iaitu menambah hafalan Surah melalui kaedah hafalan Al-Quran yang mudah dan praktikal dengan penggunaan metod Quran Al-Hafiz.

Terdahulu, program MQT yang telah mencipta fenomena “Baca, Faham, Amal Al-Quran” 1 jam setiap hari, bermula pada tahun 2020 telah diterbitkan dengan kerjasama TV Al-Hijrah.

MENJADI SOULUSI

Kali ini, Yayasan Warisan Ummah Ikhlas membuka peluang kepada semua stesen TV dalam dan luar negara untuk menayangkan MQT 2.0 agar program Al-Quran ini menjadi solusi dalam membina kerangka fikir dan karakter ummah yang berpandukan Al-Quran dan Sunnah.

Program My #Qurantime 2.0 Bakal Bersiaran Bermula 14 Disember 2022

Difahamkan mereka juga sedang berunding dengan beberapa stesen TV agar program MQT yang diterbitkan oleh Yayasan WUI dengan sebahagian hasil dana daripada sumbangan Tabung Gerakan Quran oleh orang ramai dapat membawa impak besar kepada proses membumikan Al-Quran yang disasarkan pada tahun 1500 Hijrah untuk “MengQurankan Bangsa, MengIkhlaskan Ummah”.

Program MQT ini dibina atas usaha Wakaf Konten di mana sumbangan dari individu, organisasi dan orang ramai digunakan sepenuhnya untuk tujuan melahirkan pelbagai kajian dan program digital dan TV untuk ummah.

Program My #Qurantime 2.0 Bakal Bersiaran Bermula 14 Disember 2022

Kelahiran program -program di atas misi Wakaf Konten ini boleh dimasuki dengan mudah di platform digital Quran Hour agar menjadi bahan rujukan sepanjang zaman kepada orang ramai, sekolah, kelas pengajian dan organisasi.

IKLAN

Usaha yang bermula lebih giat pada tahun 2020 ini telah menjadi pusat khazanah Al-Quran di mana kajian dan program Al-Quran diletakkan secara atas talian untuk rujukan semua. Wakaf Konten ini telah pun dimanfaatkan oleh siaran Quran TV di negara jiran juga, seperti Indonesia.

Program My #Qurantime 2.0 Bakal Bersiaran Bermula 14 Disember 2022

SINERGI MEDIA

Siaran MQT kali ini dilancarkan di semua platform digital Yayasan WUI dan Kumpulan Media Karangkraf sebagai pendekatan untuk menarik lebih ramai segmen orang muda selain golongan dewasa, penonton setia dan baru.

Program My #Qurantime 2.0 Bakal Bersiaran Bermula 14 Disember 2022

Dengan sinergi media untuk ummah di beberapa saluran TV, MQT bukan lagi ditayangkan secara eksklusif di saluran TV AlHijrah sahaja malah ia akan menjadi langkah pendidikan jiwa dan karakter bagi banyak keluarga dan orang ramai melalui baca, faham, amal setiap halaman Al-Quran sebanyak 3 bahagian Al-Quran setiap hari.

Musim pertama menyaksikan sebanyak 838 episod dihasilkan dan berjaya mencatatkan sebanyak 85 juta tontonan di skrin, lebih 150 ribu sahabah Al-Quran di dalam dan luar negara.

IKLAN

Program My #Qurantime 2.0 Bakal Bersiaran Bermula 14 Disember 2022

Program MQT juga mengekalkan peneraju, Ustaz Fazrul Ismail sebagai pentadabbur dan Ustaz Ahmad Tirmizi Ali serta Ustaz Ahmad Tarmizi Abdul Rahman sebagai Qari. Pentadabbur serta Qari jemputan akan mengisi di slot ulangkaji.

Program ini telah siap untuk dilancarkan selepas melalui kajian konten dengan rujukan 18 Kitab Tafsir dan Kitab Hadith Bukhari Muslim, melakukan latih tubi program di makmal ujian studio My #QuranTime Plus dalam tempoh lebih dua bulan secara intensif agar isi Al-Quran dapat disampaikan dalam bentuk yang mudah difahami para pelayar dan penonton MQT.

Ayuh saksikan My #QuranTime 2.0 Bermula 14 Disember 2022, Rabu, jam 12.00 tengah hari di semua platform media sosial rasmi ini:

PORTAL: www.sinarharian.com.my

FACEBOOK:
https://www.facebook.com/myqurantimeofficial/

IKLAN

https://www.facebook.com/SinarHarian

https://www.facebook.com/KaryaBestari

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/MyQuranTimeOfficial

https://www.youtube.com/user /SinarHarianWebTV

https://www.youtube.com/@SinarHarianTV

TWITTER:
https://twitter.com/myqurantime
https://twitter.com/SinarOnline

TIKTOK: https://www.tiktok.com/@sinarharianonline?lang=en

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Marhaini Yusoff, Ketua Pegawai Eksekutif WUI di 0133593165.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI