Teknik Melakukan Close-Grip Push Up Dengan Betul, Barulah Otot Dada Lebih Mantap!

Kita ada lebih kurang dua minggi lagi untuk terus menjayakan aspirasi kerajaan melawan penularan wabak COVID-19.

Dan hari ini bermulalah fasa ketiga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bakal menyaksikan pelaksanaan lebih tegas kepada mana-mana individu yang ingkar dan melanggar PKP.

Nasihat MASKULIN, tolonglah patuh dengan arahan kerajaan dan pihak berkuasa. Tiada orang lain melainkan kita semua rakyat berbilang bangsa dan agama yang boleh menghentikan wabak ini dari terus menghantui kehidupan kita.

Bercakap tentang bosan memanglah ia dirasai oleh semua orang. Usah jadikan rasa bosan itu hanya eksklusif untuk diri sendiri sahaja.

IKLAN

Oleh itu MASKULIN ingin mengajak anda menghabiskan masa bosan itu melakukan senaman yang bukan sahaja memberi kesan baik kepada fizikal tetapi juga minda.

Anda pasti sudah biasa lakukan push up, bukan? Kali ini MASKULIN ingin kongsi tip melakukan close-grip push up!

Ia merupakan antara teknik push up yang paling berkesan membantu anda untuk ‘pump’ otot di bahagian tangan, bisep, trisep dan juga bahu. Tapi kalau ingin lakukannya biarlah dengan teknik yang betul agar boleh elak berlakunya kecederaan.

KEDUDUKAN POSTUR BADAN

Sebelum mula melakukan senaman anda perlu tahu bahawa setiap pergerakan memainkan peranan sangat penting. Melakukan push up dalam postur badan yang betul merupakan aspek yang perlu anda beri perhatian. Ini kerana ia mampu membuatkan senaman anda jauh lebih efektif.

IKLAN

Jadi ikuti teknik yang betul dengan beberapa langkah seperti berikut:

1. Kedudukan Badan

Untuk melakukan push up yang baik anda pertama sekali perlu pastikan badan dalam plank form yang baik. Lebih lurus badan anda lebih banyak beban yang perlu diangkat. Jadi mulakan dengan kedudukan badan atau plank lebih lurus, ketatkan bahagian perut dan pastikan ia kekal sepanjang senaman,

2. Diamond Bukanlah Segalanya

IKLAN

Ramai orang suka melakukan push up dengan merapatkan kedua-dua belah tangan bersama dan melakukan bentuk ‘diamond’. Jangan lakukan perkara seperti ini. Otot trisep anda bertanggungjawab meregangkan tangan hingga ke bahagian siku.

Jadi apa yang perlu anda titik beratkan ialah memastikan kedudukan siku tidak terlalu rapat dengan bahagian dada. Set tangan anda sedikit rapat berbanding lebar bahu.

3. Rapatkan Siku

Elemen paling penting dalam melakukan push up close grip yang berkesan ialah apa yang anda lakukan dengan bahagian siku. Untuk memastikan trisep melakukan press up dengan betul, anda perlu pastikan bahagian dada tidak terlalu terdedah dengan tekanan.

Ia boleh dilakukan dengan memastikan bahagian siku anda terletak rapat ke bahagian torso semasa merendahkan badan ketika push up.