Salah Merangka Senaman, Memberi Impak Jangka Masa Panjang. Lelaki Ini Ada Alasannya

Salah merangka senaman selalunya memberi kesan buruk pada masalah kesihatan seperti lenguh-lenguh, sakit pinggang dan lebih teruk apabila ia menangkap lutut anda.

Di Facebook, Muhamad Bahagia Jemali ada huraian tentang salah merangka senaman memberi impak yang besar untuk jangka masa panjang.

a. Struktur latihan yang holistik

‘Plan workout’ amat penting sebagai rujukan dan panduan kepada kita.

Cuba bayangkan sekiranya kau orang tidak mempunyai ‘plan workout”, kau orang pasti akan rasa ‘blur’ atau mungkin asyik mengulangi latihan yang sama saja.

Kan bosan macam tu.

Struktur latihan yang baik juga akan memastikan objektif kecergasan kau orang dapat dicapai mengikut kaedah yang betul dan selamat.

Umpamanya begini,
Tanpa ‘plan workout’ yang baik, ia ibarat seperti kau orang hendak membuat sebuah rumah, tapi tak ada pelan rumah!

Tanpa pelan rumah, sudah semestinya rumah yang hendak dibina itu lambat siap. Dan kalau siap sekalipun, pasti akan ada masalah-masalah yang tak dijangka.

Haaa begitu analoginya.

Selain itu, struktur latihan yang baik akan mengambil kira pelbagai aspek kecergasan seperti komponen kecergasan, F.I.I.T serta elemen periodisasi.

Mari kital lihat contoh bagi komponen kecergasan seperti latihan kardiovaskular (aerobik) dan latihan kekuatan (anaerobik).

Gabungan kedua-dua komponen latihan ini pasti dapat memberikan hasil yang optimal untuk proses bakar lemak (fat loss).

Kajian oleh Mekary et al. (2015) mendapati mereka yang menggabungkan latihan kekuatan/rintangan bersama latihan aerobik berintensiti sederhana dan tinggi mengalami sedikit peningkatan ukur lilit pinggang berbanding mereka yang melakukan senaman aerobik semata-mata.

IKLAN

Ini menunjukkan bahawa gabungan latihan bebanan beserta aktiviti aerobik akan memberikan kesan terbaik dalam menurunkan lemak di sekitar abdominal dan pinggang.

Bukan itu sahaja, ia juga sangat sesuai dengan mereka yang mengalami sakit sendi dan otot tau!

Artikel berkaitan: Makin Peka Tentang Kesihatan, Nazir Razak Dedah Pengalaman Selepas Pulih Kanser Prostat

Artikel berkaitan: Hati-hati Dengan ‘Cakar Kucing’, Bahaya Untuk Kesihatan!

b. Cegah over training

Merangka senaman juga penting bagi memastikan seseorang itu tidak ‘overtrain’ atau terlalu lama menjalankan sesi latihan.

Hal ini bukan saja sesuatu yang bagus dari segi psikologi, malah amat membuang masa.

Selain dari overtrain dari segi masa, merangka senaman juga akan mengelak ‘overtrain’ pada satu-satu otot dek kerana mengulangi senaman yang lebih kurang sama sahaja setiap kali berlatih atau bersenam.

Ini sekali gus mampu mencegah kecederaan otot yang tak diingini di masa akan datang atau sekurang-kurangnya mengatasi situasi ‘muscle imbalance’ yang berisiko untuk membuatkan anda mendapat kecederaan atau ketidak selesaan pada otot-otot tertentu.

IKLAN

c. Elak kecederaan

Cuba bayangkan seseorang yang berbadan obes dan mempunyai ‘mild’ sakit lutut, baru hendak memulakan aktiviti senaman.

Namun begitu mereka dipaksa melakukan senaman yang agak ‘ekstrim’ seperti burpee 50 kali.

Untuk seseorang yang tidak memiliki asas kecergasan yang kukuh, mereka pasti cenderung untuk mendapat kecederaan.

Saya pernah berjumpa dengan beberapa klien lama saya yang mengalami sakit sendi dan otot akibat daripada melakukan senaman yang ekstrem.

Nak analogi tak?

Ia umpama sebuah lori menggunakan tayar kancil. Memanglah meletup tayar tu weh!

Oleh itu, bagi mengelak perkara ini daripada berlaku, jadual atau ‘workout plan’ adalah penting agar senaman atau latihan yang dilakukan adalah selamat, berstruktur, serta sesuai dengan individu berkenaan

IKLAN

Dalam posting yang sama, dirinya sempat berkongsi lima perkara yang boleh dilakukan untuk memastikan keselamatan dan kesihatan orang ramai…

Salah Merangka Senaman, Memberi Impak Jangka Masa Panjang. Lelaki Ini Ada Alasannya

1. Uji kecergasan

Kau orang boleh lakukan ujian kecergasan. Daripada matlumat dan data ujian ini akan menunjukkan kekuatan dan kelemahan komponen kecergasan diri sendiri.

2. Rangka senaman

Ia berkait dengan point 1. Sekiranya kau orang lemah dalam komponen daya tahan jantung, lebihkan sedikit latihan seperti brisk walk, jogging atau berbasikal di dalam rutin latihan. Pada masa yang sama, kekalkan komponen kekuatan dan fleksibiliti.

3. Peralatan

Pilih pakaian dan kasut yang sesuai dengan aktiviti yang kau orang lakukan. Pastikan ianya selesa digunakan.

4. Mulakan senaman

Dah siap semua, jangan sembang lebih. Teruskan bersenam. Tapi kena ingat, mula dengan aktiviti yang ringan dahulu dan lama-kelamaan boleh ditingkatkan dengan aktiviti yang berat.

5. Pantau progress

Kau orang kena sentiasa pantau progress kau orang. Jangan pandang kepada penurunan berat badan sahaja, malah lihat juga progress daripada pakaian, kecergasan, pemulihan sakit sendi dan otot dan banyak lagi.

Senaman yang sesuai dengan dose akan menjadi ubat kepada banyak permasalahan yang kau orang hadapi.

Sumber: Muhamad Bahagia Jemali

Subscribe dan tonton video-video fitness di Youtube MASKULIN

https://www.youtube.com/watch?v=FOqtUg4Dlt0&t=5s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI