Pada zaman sekarang rasanya tidak lengkap menggunakan telefon pintar tanpa disertakan bersama dengan penggunaan fon telinga atau earbuds. Disebabkan itulah setiap kali melancarkan telefon pintar terkeni, syarikat pengeluar akan turut memperkenalkan produk audio bersama-sama.

Antara syarikat yang dilihat cukup proaktif memperkenalkan produk audio untuk penggunaan bersama telefon pintar ialah Samsung. Terdahulu mereka memperkenalkan Galaxy Buds+ dan Galaxy Buds Live. Bayangkan kedua-duanya disatukan dan lahirkan versi yang lebih berkualiti dalam bentuk Galaxy Buds Pro.

Samsung Galaxy Buds Pro, Tepati Kepuasan Audio Serba Seimbang 

Dari segi bentuknya ia tampil dengan rekaan yang lebih moden dan terkini. Mengekalkan rekaan in-ear, Buds Pro mempunyai silikon tips seperti Buds Plus dan open-air seperti Buds Live.

Casing di bahagian luarnya pula dihasilkan dengan bentuk yang sedikit terjulur keluar lengkap bersama kemasan lebih glossy dan matte. Sedikit perubahan ini telah memberikan bukan sahaja keselesaan tetapi mengurangkan rasa telinga ‘lebih tersumbat’.

Buds Pro juga hadir dengan rekaan tanpa wing tip, sesuatu yang disuarakan ramai pengguna sebelum ini sebagai tidak selesa. Jadi untuk model terbaru ini, Samsung membekalkan tiga saiz silikon tip berbeza.

Jika dilihat pada pada bahagian luarnya pula, anda akan perasan terdapat sedikit seksyen mesh. Ia dipercayai untuk melindungi tiga mikrofon binaan dalaman dan berfungsi menjadi pelindung tiupan angin untuk sebarang panggilan suara.

FAKTOR ‘FITTING’

Secara peribadi selepas menggunakan selama seminggu, MASKULIN dapati Galaxy Buds Pro cukup selesa untuk digunakan walaupun dalam jangka masa yang lama.

Faktor keselesaan memainkan peranan sanhat penting kepada ramai pengguna dalam memilih earbuds sesuai dan peranti audio terbaru Samsung ini ternyata tidak mengecewakan.

IKLAN

Samsung Galaxy Buds Pro, Tepati Kepuasan Audio Serba Seimbang 

Difahamkan juga Galaxy Buds Pro telah mendapat rating IPX7 untuk ketahanan kalis air dan peluh. Jadi untuk menggunakannya ketika melakukan aktiviti air seperti berenang ia bukanlah satu masalah. Dan tahukah anda bahawa itu merupakan rating tertinggi berbanding pesaingnya di pasaran.

Malah pengalaman menggunakannya ketika larian juga tidak berdepan sebarang isu. Bukan sahaja ia kalis peluh malah sepanjang larian ia melekat dengan baik dan tidak jatuh.

TEKNOLOGI PINTAR

Selain earbuds itu sendiri, faktor charging case yang berkualiti juga memainkan peranan sangat penting. Galaxy Buds Pro dihadirkan dengan reka bentuk yang dinamik dan tidak terlalu berat. Ia boleh dicas dengan menggunakan sambungan wayar USB-C ataupun menerusi Qi Wireless.

Seperti model terdahulu, Galaxy Buds Pro turut disertakan dengan ciri kawalan sentuhan. Maksudnya di sini pengguna boleh pause, play atau menukar lagu dengan hanya sentuhan mudah.

Samsung Galaxy Buds Pro, Tepati Kepuasan Audio Serba Seimbang 

IKLAN

Kepuasan audio ketika menggunakan Galaxy Buds Pro dapat dirasai dari speakers two-way yang terdapat di setiap satu earbud-nya. Walaupun hadir dengan ukuran woofer 11 milimeter dan tweeter 6.5 milimieter, usah terpedayan dengan saiznya!

Kualiti audio yang bak kata orang lebih ‘crispy’ dapat dirasai sepanjang menggunakan Galaxy Buds Pro. Keseimbangan dari segi bass, treble dan juga audio asli seperti mendengar rakaman konsert cukup mengujakan. Ia bukan hanya menyediakan ‘juadah’ audio di dalam kepada semata tetapi menmberikan perjalanan pengelaman muzik berskala maksima.

NOISE CANCELLATION

Sepasang earbuds yang berkualiti pastinya memiliki ciri noise cancellation. Ia bagi menyingkirkan segala bunyi tidak sesuai ketika menggunakan dan merasai pengalaman audio menggunakan peranti tersebut. Begitu jua dengan Galaxy Buds Pro yang mampu mengurangkan sehingga 99 peratus noise tidak baik.

Salah satu feature terbaru diperkenakan Samsung menerusi peranti audio ini ialah pengenalan voice detection. Ia berfungsi dengan membenarkan Galaxy Buds Pro terpasang secara automatik ketika di dalam Ambinet Noise dengan arahan suara pengguna.

Samsung Galaxy Buds Pro, Tepati Kepuasan Audio Serba Seimbang 

Dalam erti kata lain ia dengan cepat mendengar arahan suara walaupun ketika itu terpasang lagu dengan kuat. Jadi bercakap dengan orang lain akan lebih mudah tanpa membuka earbuds dari telinga.

IKLAN

Samsung turut memperkenalkan ciri Auto Switch di mana ia membenarkan pengguna menuakr sambungan Galaxy Buds Pro dari teelfon ke peranti lain seperti tablet atau PC dengan cukup mudah. Ia cukup lancar dan mudah ditukar tanpa sebarang masalah.

Samsung Galaxy Buds Pro, Tepati Kepuasan Audio Serba Seimbang 

Ini adalah di antara features paling MASKULIN suka terdapat pada Galaxy Buds Pro. Secara keseluruhannya jika anda seorang ‘audio junkie’ yang mahukan earbuds berkualiti tinggi pada harga berpatutan. Dan dilengkapi dengan teknologi pengesanan suara yang canggih serta ketahanan air IPX7, inilah peranti audio sempurna untuk anda.

Samsung Galaxy Buds Pro kini sudah mula berada di pasaran dan boleh didapati di laman sesawang rasminya, https://www.samsung.com/my serta outletterpilih di seluruh negara.

Samsung Galaxy Buds Pro, Tepati Kepuasan Audio Serba Seimbang 

Terdapat tiga variasi warna pilihan dengan warna Black, Phantom Violet dan Silve yang turut sesuai dipadankan dengan siri Samsung Galaxy S21 terbaru di pasaran.

RATING MASKULIN: 4/5

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI