Seperti mana kita semua sedia maklum, sejak penularan wabak COVID-19 ramai rakan-rakan kita di seluruh negara terkesan dari segi ekonomi. Ternyata pandemik ini bukan hanya meragut nyawa dan kesihatan tetapi telah meragut banyak punca rezeki rakyat Malaysia.

Dengan Perintah Kawalan Pergerakan 3.0, semakin banyak syarikat, peniaga dan usahawan kecil terpaksa gulung tikar kerana tidak dapat menjalankan operasi perniagaan mereka. Apatah lagi ia bukanlah sehari dua malah sudah lebih setahun bergelut untuk terus ‘bernyawa’. Hari demi hari ada sahaja kisah menyayat hati dapat kita saksikan di laman media sosial di mana ramai yang bergelut untuk meneruskan hidup.

Melihatkan kondisi begini, kerajaan menerusi pengumuman yang dilakukan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan pakej terbaru untuk membantu rakyat dikenali sebagai Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH).

Sebelum Memohon Pengeluaran i-Citra KWSP, Ini Beberapa Perkara Penting Anda Harus Tahu

Salah satu pakej yang diperkenalkan ialah membenarkan pengeluaran wang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja yang terbaru iaitu i-Citra. Ia merupakan pakej terbaru selepas sebelum ini diperkenalkan i-Lestari dan i-Sinar.

IKLAN

Bagi anda yang terkesan bolehlah melakukan permohonan ini untuk meringankan beban. Sebelum melakukan permohonan terdapat beberapa perkara penting perlu anda tahu.

1

Melalui i-Citra, kira-kira 12.6 juta anggota KWSP akan dapat mengeluarkan wang simpanan mereka sehingga RM5,000, bergantung pada jumlah yang ada dalam akaun ahli tertakluk baki di kedua-dua Akaun 1 dan 2.

2

Pembayaran akan dibahagikan kepada lima bulan dengan harga RM1,000 sebulan tertakluk kepada baki simpanan atau minimum RM50.

IKLAN

3

Para ahlli KWSP boleh membuat permohonan pengeluaran i-Citra melalui portal icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai 2021

4

Pembayaran pertama akan dikreditkan ke dalam akaun ahli pada Ogos 2021.

5

Nombor telefon bimbit yang telah dikemas kini untuk menerima Transaction Authorisation Code (TAC) dan akaun bank peribadi aktif diperlukan untuk memudahkan proses permohonan.

IKLAN

6

Pelaksanaan i-Citra dijangka dapat menyalurkan 30 bilion ringgit kepada rakyat untuk menampung keperluan harian.

Semoga perkongsian ini mampu sedikit sebanyak memberikan info berguna untuk anda. Terus tabahkan hati. Jika berada didalam kesusahan tekadkan hati dan usah segan untuk meminta bantuan.

Kita mampu untuk jaga kita!

Untuk maklumat lanjut anda boleh layari https://www.kwsp.gov.my/i-citra.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI