Buat penggemar jam tangan yang mempunyai nostalgia, kualiti serta hasil kerja yang cukup mengagumkan dari Jepun, jenama Seiko pastinya sudah tidak asing lagi.

Salah satu model jam jenama tersebut yang sentiasa menjadi buruan ramai ialah Seiko 5 Sports. Diperkenalkan sejak tahun 1968, Seiko 5 Sports telah terbukti mengharungi pelbagai era dengan cukup utuh dan mengekalkan status relevannya di pasaran dan juga peminat jam tangan lelaki.

Selain rekaan yang moden dan menarik, Seiko 5 Sports cukup terkenal sebagai jam yang bukan sahaja tahan lasak tetapi di antara jam mekanikal terbaik di dunia.

Seiko 5 Sports Raikan Ulang Tahun Ke-55 Dengan Koleksi Tribute Bruce Lee

Bersempena ulang tahunnya yang ke-55, Seiko telah memperkenalkan model edisi terhad yang merupakan sebuah ‘tribute’ cukup bermakna kepada pelakon aksi legenda dari Hong Kong iaitu Bruce Lee. Lebih menarik ketika hayatnya Bruce Lee juga merupakan ikon yang menggunakan jam tangan ini.

Seiko 5 Sports Raikan Ulang Tahun Ke-55 Dengan Koleksi Tribute Bruce Lee

Jam tangan peringatan ini memberi penghormatan kepada banyak pencapaiannya sebagai artis silat, pelakon dan ikon budaya.

IKLAN

Dilahirkan di San Francisco, Bruce Lee merupakan seorang pelakon filem, artis mempertahankan diri, pengarah dan guru seni mempertahankan diri dengan kerjayanya merentasi benua.

Bruce Lee menjadi superstar antarabangsa dengan filem legendanya seperti ‘The Big Boss’ (1971) tetapi tragis meninggal dunia pada usia muda 32 ketika dia sedang menjalani penggambaran ‘Enter the Dragon’ (1973).

Seiko 5 Sports Raikan Ulang Tahun Ke-55 Dengan Koleksi Tribute Bruce Lee

Seorang pencipta pelbagai rupa dan pakar seni mempertahankan diri, Lee mengasaskan Jeet Kune Do, yang telah berjaya menarik peminat dari seluruh dunia.

IKLAN

Reka bentuk jam edisi terhad dan istimewa ini juga sarat dengan penghormatan kepada Bruce Lee. Sebagai contoh dail jam tangan menunjukkan gambar seekor naga yang dilukis oleh Bruce Lee semasa hayatnya.

Bezel pula menampilkan watak yang mewakili semangat Jeet Kune Do dengan frasa yang diterjemahkan kepada “Using no way as way; having no limitation as limitation.”

Seiko 5 Sports Raikan Ulang Tahun Ke-55 Dengan Koleksi Tribute Bruce Lee

Tali kulit hitam dengan jahitan perak membangkitkan jenis pakaian yang dipakai dalam kung fu. Bahagian dalamnya menampilkan reka bentuk naga yang sama seperti yang ditunjukkan pada dail.

IKLAN

Jam tangan ini juga dilengkapi dengan tali nilon tambahan dalam reka bentuk baju sukan kuning ikonik yang dipakai Bruce Lee.

Seiko 5 Sports edisi Bruce Lee ini dikuasakan oleh Kaliber 4R36 dan menawarkan rintangan air 10 bar. Permukaan kacak jam diperbuat dari kristal Hardlex dan bekas keluli tahan karat dengan salutan keras hitam meningkatkan ketahanan jam tangan.

Sarung belakangya pula mempunyai simbol teras Jeet Kune Do, yang berdasarkan simbol yin-yang dan ditandakan dengan huruf ‘Limited Edition’ dan nombor siri. Dari segi pembungkusan pula ia dihadirkan dalam pakej sangat menarik.

Seiko 5 Sports Raikan Ulang Tahun Ke-55 Dengan Koleksi Tribute Bruce Lee

Jam tangan ini hadir dengan kotak persembahan yang direka khas berserta tandatangan Bruce Lee. Menurut Seiko, jam edisi terhad dan istimewa ini akan mula berada di pasaran bermula bulan Oktober 2023 dengan hanya 15 ribu unit sahaja untuk seluruh dunia.

@maskulinmy Dengarkan pendapat aktres jelita berdarah kacukan, Zahirah MacWilson mengenai fesyen lelaki. Pendapat anda pula bagaimana? Kongsikan di ruangan komen. #zahiramacwilson #MichaelKors #Valiram #maskulin #majalahmaskulin ♬ original sound – Maskulin

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI