Pernah tak sewaktu anda sedang bersembang, duduk dalam lif atau naik bas yang berpenghawa dingin, tiba-tiba bau sesuatu yang sangat busuk menerjah hidung anda.

Ada yang nak muntah, ada yang kembang-kuncup hidung menahan bau yang sedang tersebar di udara itu, bau yang datangnya daripada punggung seseorang.

Lebih mengharukan, sudahlah kentut itu tidak berbunyi, nak kenal pasti siapa suspek pun jadi susah. Semua buat muka tak bersalah dan konon-kononnya tutup hidung.

“Sekarang Dah Tahu Kenapa Awak Kentut Busuk!” – Rupanya Makan ‘Benda’ Ini

Terjadi kerana makanan berprotein

Dalam hal ini anda perlu tahu bahawa makan makanan yang berkanji dan berfiber boleh membuatkan anda kentut dengan sangat kerap, mungkin lebih 10 kali sehari.

Tetapi ia sekadar mengeluarkan angin tanpa bau yang kurang menyenangkan. Paling malu pun, bunyinya sedikit kuat atau merdu bak malu-malu ‘kentut nak sembunyi’.

Namun jika anda makan makanan yang memiliki protein yang tinggi seperti daging, potensi untuk anda kentut tanpa bunyi tersangatlah tinggi.

IKLAN

Tetapi disertai dengan bau yang ada kalanya cukup busuk kerana protein tersebut bercampur dengan makanan-makanan yang lain.

“Sekarang Dah Tahu Kenapa Awak Kentut Busuk!” – Rupanya Makan ‘Benda’ Ini

Busuk itu adalah kerana gas sulfur

Dalam masa sama, kajian membuktikan daging dan sumber protein mempunyai kandungan sulfur yang sangat tinggi.

Maka, memang tidak akan ada sesiapa yang tahu siapakah suspek yang telah mencemari ruang udara buat seketika dengan kentut yang busuk kerana tiada sebarang bunyi.

IKLAN

“Sekarang Dah Tahu Kenapa Awak Kentut Busuk!” – Rupanya Makan ‘Benda’ Ini

Apa lagi punca kentut?

Pakar gastroenterologi berpendapat selain makanan berprotein, makanan tinggi karbohidrat turut menghasilkan gas yang banyak di dalam usus besar.

Oleh sebab itu mereka yang jenis vegetarian dikatakan lebih kerap membuang angin berbanding orang biasa.

Menahan najis

Risiko orang lain terbau kentut yang busuk adalah suspek dikatakan sedang menahan najis untuk dibuang.

IKLAN

Mungkin kerana faktor kerja atau tiada tandas yang berdekatan. Angin terus menolak keluar dan walaupun sakit, itulah kentut yang terpaksa dilepaskan.

Cara terbaik untuk kurangkan kentut

“Sekarang Dah Tahu Kenapa Awak Kentut Busuk!” – Rupanya Makan ‘Benda’ Ini

Sehubungan itu, untuk mengatasi permasalahan kecil ini anda tidak digalakkan makan dengan gopoh atau terlalu laju. Kunyah makanan perlahan-lahan sebelum ditelan.

Dalam masa sama, makan dalam saiz hidangan yang kecil dan kurangkan bercakap ketika makan selain kawal minuman bergas.

Kalau boleh, teguk air minuman perlahan-lahan dan jagalah pemakanan dan kurangkan makanan yang tinggi sulfur seperti telur, daging dan produk tenusu untuk mengelakkan kentut berbau.

Semoga bermanfaat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI