Tandas sering dianggap tempat yang kurang bersih dan kotor kerana di situ semua hasil perkumuhan dari tubuh badan manusia dibuang secara sistematik.

Sama ada kecil atau besar, itu bukanlah satu persoalan yang besar namun topik yang perlu diberi perhatian adalah bagaimana lelaki menjaga kebersihan tandas?

Dalam beberapa tinjauan penulis di beberapa tandas awam dalam Malaysia, ada tandas yang bersih dan juga rosak pada pandangan mata kerana vandalisme.

Dalam satu kajian di luar negara pula, pengkaji dari International University of Health and Welfare berpendapat sikap kacak seseorang lelaki itu boleh diukur menerusi adab mereka dengan menggunakan tandas.

Guna tandas pun boleh tentukan personaliti?

Kedengarannya agak mustahil namun daripada 50 responden yang diuji, 34 orang lulus dengan baik dan dipuji kumpulan pengkaji kerana menjadi lelaki yang prihatin.

IKLAN

Namun dalam masa sama, biar pun hanya 17 orang tidak melepasi ujian kekacakan itu, kumpulan tersebut tetap boleh mewujudkan kesan kotor yang menyusahkan orang lain.

Sehubungan itu, pihak pengkaji telah menggariskan enam faktor yang boleh menentukan sama ada lelaki itu kacak dan memiliki kehidupan yang elok berdasarkan :

IKLAN

1. Flush tandas selepas penggunaan

Lelaki yang flush tandas selepas penggunaan dianggap kacak kerana tidak membiarkan najis yang dibuang boleh dilihat oleh orang lain yang akan menggunakan tandas yang sama. Lelaki tersebut juga dikatakan jenis pandai menjaga aib diri sendiri dan orang lain.

2. Kencing tidak terkena pengalas

Selain baik untuk pundi kencing, kencing duduk juga membuatkan saluran air kecil lelaki berfungsi dengan baik. Lelaki yang gemar kencing berdiri sehingga air kencingnya tersasar mengenai tempat duduk (pengalas) pada mangkuk tandas dianggap pengotor. Lebih-lebih lagi kalau dia tidak membersihkannya dan terus berlalu pergi.

IKLAN

3. Tidak pijak mangkuk tandas

Pengkaji juga menjalankan satu uji kaji tentang tali kasut dan reaksi mereka sebelum dan selepas masuk ke tandas. Ada yang mengikatnya terlebih dahulu dan ada juga yang mengikat tali kasut sewaktu berada di dalam tandas dengan cara memijak mangkuk tandas tersebut. Reaksi tersebut dianggap sungguh biadap kerana lelaki akan dilabel sebagai memiliki sikap tidak akan menghormati orang yang baharu dikenalinya.

4. Tidak kencing berdiri

Kebanyakan lelaki lebih gemar untuk buang air kecil (kencing) secara berdiri kerana berpendapat, ia merupakan tindakan yang sangat pantas tanpa perlu duduk. Namun kajian pula beranggapan sebaliknya. Lelaki yang kencing berdiri digambarkan sebagai kurang sabar dan ada kalanya panas baran selain bersikap acuh tak acuh. Yang penting asalkan settle!

5. Kaki habiskan tisu

Tisu disediakan dalam tandas untuk kemudahan orang awam. Sikap lelaki yang gemar mengambil tisu banyak-banyak semata-mata mahu mengelap tangan selepas membuang air dikatakan seseorang yang gemar berboros dengan harta orang lain. Golongan ini juga dikatakan tidak pernah kisah pasal hati seseorang wanita, asalkan dia dapat apa yang dia mahu.

6. Merokok dalam tandas

Golongan yang gemar merokok dalam tandas sewaktu sedang membuang hajat dikatakan kumpulan yang pandai menipu. Selain jenis tidak boleh sabar, kumpulan disifatkan sebagai lelaki yang gagal menahan diri daripada menuruti ketagihan mereka dan wanita tidak gemarkan dengan lelaki yang memiliki sikap sedemikian.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI