Air kelapa muda sememangnya menjadi antara minuman yang popular dijual di bazar sepanjang bulan puasa.

Walaupun Ramadan tahun ini agak berbeza kerana kita menjalani Perintah Kawalan Pergerakan di rumah, ini tidak bermakna anda tidak boleh menikmati air kelapa muda ketika berbuka nanti.

Air kelapa muda bukan sahaja melegakan tekak untuk dinikmati ketika berbuka puasa tetapi ia juga mengandungi pelbagai khasiat yang boleh membantu menjaga kesihatan tubuh badan.

Ini kerana ketika kita berpuasa, tubuh badan akan kehilangan vitamin dan ion. Dengan menjadikan air kelapa muda sebagai minuman pilihan ketika berbuka puasa, ia dapat menggantikan jumlah air yang hilang setelah berjam-jam lamanya kita berpuasa di siang hari.

Bahkan jika anda ingin mengekalkan berat badan, air kelapa muda juga menjadi hidangan yang boleh mengenyangkan perut sekali gus mengehadkan anda mengambil makanan secara berlebihan saat berbuka puasa.

Jom semak antara kelebihan minum air kelapa muda.

IKLAN

1. Menurunkan berat badan

Air kelapa muda mempunyai kandungan relatif rendah kalori berbanding minuman lain. Ia juga membuatkan perut kenyang lebih lama sebelum anda mengambil makanan berat lain saat berbuka puasa dan menyekat selera makan secara berlebihan. Bukan itu sahaja, air kepala muda juga boleh merangsang metabolisme menjadi lebih baik. Kalau anda nak turunkan berat badan, kenalah amalkan minum air kepala muda ini setiap hari sepanjang berbuka puasa.

2. Menyembuhkan sakit kepala

Sakit kepala merupakan antara penyakit yang paling banyak dialami ketika berpuasa. Banyak faktor berlakunya skait kepala antaranya disebabkan terlalu lapar, dehidrasi ataupun anemia. Komposisi pada otak manusia didominasi oleh cairan sehingga ketika kita kekurangan cairan maka akan menurunkan sistem kerja otak yang tentunya dapat menimbulkan sakit kepala. Jadi dengan minum air kelapa muda yang mengandungi elektrolit dan magnesium mampu mengurangkan sakit kepala yang ada ketikanya mengganggu aktiviti harian kita di bulan puasa.

3. Kembalikan dehidrasi tubuh dengan cepat

Air kelapa muda juga memiliki kandungan elektrolit yang tinggi dan dan glukosa semula jadi yang mampu membekalkan tenaga kepada tubuh. Ini secara tidak langsung membantu memudahkan penggantian cairan tubuh yang hilang kerana dehidrasi sepanjang berpuasa.

IKLAN

4. Melega dan menyejukkan perut

Air kelapa muda merupakan minuman yang sangat baik untuk meneutralkan kembung perut ketika perut kosong. Disebabkan itulah air kelapa muda menjadi antara minuman yang paling tepat diambil sewaktu berbuka bagi memberi kelegaan pada perut.

Selain Pilihan Terbaik Untuk Minum Ketika Berbuka, Air Kelapa Muda Juga Rahsia Untuk Kawal Berat Badan!

5. Memudahkan penghadaman

Air kepala muda tinggi dengan kandungan serat. Ia juga membantu dalam pencegahan masalah pencernaan dan mengurangkan berlakunya refluks asid dalam perut.

IKLAN

6. Kaya dengan nutrisi yang baik untuk tubuh

Air kelapa muda juga mempunyai limpahan nutrisi yang sangat baik untuk metabolisme tubuh yang sedang berpuasa. Air kelapa muda mengandungi karbohidrat yang meliputi glukosa, sorbitol, sukrosa, fruktosa dan unsur-unsur mineral seperti kalsium, potasium, magnesium, sulfur, fosfor, cuprum, natrium serta banyak lagi.

7. Meningkatkan sistem kekebalan tubuh

Minum air kelapa muda saat berbuka puasa juga mampu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Kandungan vitamin dan mineral seperti vitamin B, thiamin, vitamin C, riboflavin, asam folat dan niasin yang sangat baik dalam air kelapa muda membantu untuk proses metabolisme dan berperanan penting dalam melawan bakteria serta virus yang menyerang sistem kekebalan tubuh.

8. Bagus untuk pesakit diabetes

Air kelapa muda adalah antara minuman yang bagus untuk pesakit diabetes yang berpuasa. Ini kerana kandungan gulanya yang semula jadi namun tidak membuatkan insulin menjadi tinggi. Kajian dari jurnal PubMed Central mengatakan bahawa air kelapa muda mampu menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan kesihatan tubuh seara umum.

9. Kawal tekanan darah tinggi

Air kelapa muda mempunyai kandungan potasium dan kalium telah terbukti mampu mengawal tekanan darah tinggi. Oleh sebab itulah, anda disarankan untuk mengamalkan minum air kepala muda untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dalam jangka panjang.

10. Turunkan kolesterol dan menyihatkan jantung

Beberapa kajian kecil pernah dilakukan ke atas tikus. Kajian tersebut menunjukkan bahawa tikus yang diberi air kelapa minum dapat menurunkan paras kolesterol. Kajian juga menyebut, kesannya juga sama dengan manusia. Bagi orang yang sudah memasuki usia senja sangat penting untuk minum air kelapa muda kerana khasiatnya dapat mengurangkan tahap kolesterol sekali gsu mempengaruhi kesihatan jantung.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI