Telur separuh masak merupakan antara sarapan pagi sihat yang menjadi kegemaran ramai. Selain mudah untuk disediakan, telur separuh masak juga dianggap sebagai ‘superfood’ kerana mempunyai pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh.

Malah pengambilan telur separuh masak juga sering menjadi pilihan orang berdiet kerana ia boleh membuatkan perut rasa kenyang lebih lama.

Selepas ini pastikan anda mengamalkan pengambilan telur separuh masak kerana ia mempunyai kalori yang lebih rendah jika dibandingkan dengan telur goreng ataupun telur dadar.

Kebaikan makan telur separuh masak yang tak harus anda lepaskan. Jom semak ni.

BACA: 12 Cara Kreatif Masak Telur Untuk Orang Diet Yang Nak Turunkan Berat Cepat!

IKLAN

1. Menu diet yang mengenyangkan perut

‘Lemak jahat’ yang terkandung di dalam telur separuh masak merupakan sumber lemak tidak jahat yang sangat baik. Sumber protein dan asid amino yang tinggi juga membantu memberi sumber tenaga agar perut kenyang lebih lama dan sesuai diamalkan oleh mereka yang ingin menurunkan berat badan.

2. Wajah awet muda

Kalau ingin mencegah penuaan dan ‘maintain’ awet muda, kenalah rajin amalkan telur separuh masak. Ini kerana ia mengandungi karotenoid yang dapat melindungi tubuh daripada penuaan.

IKLAN

3. Menguatkan otot jantung

Satu butir kuning telur mengandungi kira-kira 212 mg kolesterol. Sesuai dengan saranan penyelidik, dalam seminggu seseorang yang mengambil empat kuning telur setiap minggu berkemungkinan besar dapat mencegah risiko penyakit jantung.

Selain Kenyang Lebih Lama, Makan Telur Separuh Masak Juga Boleh Awet Muda!
SUMBER: PEXELS

BACA: Tambah 1-2 Sudu Minyak Zaitun, Cara Betul Makan Telur Ayam Kampung Yang Ramai Tak Tahu!

IKLAN

4. Bantu pembentukan otot

Tidak hairanlah jika ramai atlet dan ahli bina badan mengambil telur sebagai sumber protein. Selain membina otot, pengambilan telur separuh masak juga membantu otot anda terbentuk lebih tegap, kuat dan ‘berisi’. Sebiji telur yang besar menyediakan protein sebanyak 6g.

5. Menguatkan daya ingatan

Dua biji telur separuh masak mempunyai sumber ‘choline’ yang sangat tinggi dan baik untuk meningkatkan kapasiti memori di dalam otak, sekali gus menguatkan daya ingatan.

6. Membantu kesihatan mata

Vitamin A yang terkandung di dalam telur separuh masak jauh lebih banyak jika dibandingkan dengan telur rebus.

7. Membekalkan sumber mineral

Mengikut laman web World Healthiest Foods, sebiji telur yang besar menyediakan 13.5mg sumber selenium, 7.5mcg molybdenum dan 23.7mcg iodin yang hampir menepati standard keperluan diet harian.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI