Sports photo created by jcomp - www.freepik.com

Pernah lihat bagaimana bentuk badan atlet tomoi? Kebanyakan mereka mempunyai badan yang tidaklah terlalu ‘berketak’. Malah ada ramai yang mempunyai fizikal agak kurus tapu dalam masa yang sama mempunyai six-pack di perut.

Peratusa emak di badan mereka sangat sedikit dan banyak dimonopoli oleh otot. Lihat sahajalah perut, kaki, belakang dan lengan mereka.Semuanya berurat dengan otot pejal yang tidaklah terlalu besat tetapi tahan lasak.

Ramai lelaki yang megimpikan bentuk badan seperti mereka. Walaupun latihan mereka lebih keras dan bertaraf profesionla namun ada beberapa bentuk senaman anda boleh lakukan.

PUSH-UP

Senaman ini juga akan terus kekal relevan dan tidak lapuk ditelan zaman. Tahukah anda bahawa ia merupakan antara latihan berkesan dan terbukti membentuk otot lengan agar ia kuat dan bertenaga.

Corak kombinasi bebanan berat badan dengan rutin menaik dan menurunkan badan anda dalam posisi lurus sangat digalakkan. Anda boleh lakukan sebanyak 10 kali push up. Kemudian tingkatkan intensity dengan 20, 30, hinggalah 50 kali sehari bila badan mula selesa.

IKLAN
Senaman Six-Pack Untuk Mereka Berbadan Kurus Agar Tegap Seperti Atlet Tomoi
Man photo created by master1305 – www.freepik.com

ARM CIRCLE

Dinaggap sebagai salah satu senaman asas, ia boleh dilakukan sebagai permulaan anda untuk anda mencapai impian. Caranya dengan mengaplikasikan rutin ini. Latihan membentuk otot lengan tidak semesti dengan mengangkat bebanan sahaja.

Anda boleh cuba berdiri secara tegak dan turut mendepakan tangan lurus ke sisi. Selepas itu pusing lengan membentuk huruf ‘O’ dengan putaran ke belakang. Ulang senaman putara ini di antara 10 hingga 20 kali dalam beberapa set. Untuk impak lebih besar anda juga boleh lakukannya dengan menggenggam dumbbell.

IKLAN

CONCENTRATION CURL

Senaman concentration curl merupakan sejenis latihan angkat berat atau beban. Jika kena cara ia tidaklah susah untuk dilakukan. Tekniknya harus duduk dan rentangkan kaki. Kemudian lengan anda diletakkan di depan paha.

Perlahan-lahan angkat dumbbell mengikut jumlah rep yang anda sasarkan. Jika penat tukar lain untuk melakukan teknik sama. Ia bagi memastikan kestabilan postur tubuh anda.

IKLAN

PULL UP

Semudah ‘A’B’C’! Senaman yang boleh dilakukan dengan bergantung kepada palang datar, tegakkan tangan lurus dan selaras dengan bahu. Kemudian angkat tubuh ke atas hingga dada anda menyentuh palang tersebut.

Bagi anda yang tidak biasa, lakukan secara perlahan dan angkat badan setinggi mungkin. Jika dilakukan setiap hari pasti anda berjaya mengangkat ke paras dada.

Jangan lupa subsribe YouTube MASKULIN untuk video work out seperti di bawah!

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI