Sakit-sakit badan ataupun sengal otot selepas bersenam merupakan perkara yang biasa berlaku, terutamanya bagi mereka yang pertama kali bersenam atau yang baru memulakan semula rutin senaman selepas meninggalkannya untuk satu tempoh yang panjang.

Rasa sakit boleh berlanjutan adakalanya sehingga seminggu dan kadangkala agak menganggu pergerakan kita untuk menjalani aktiviti harian.

Menurut jurulatih kecergasan Aiman Radzi, rasa sakit yang dialami itu merupakan tindak balas semulajadi otot, memberi petanda senaman yang telah anda lakukan adalah efektif.

“Kalau tak sakit badan tu, kemungkinan kalian tak hit (otot) betul-betul,” katanya ketika ditemui Maskulin.

Oleh itu, Aiman memberikan beberapa nasihat bagi anda menangani rasa sakit tersebut.

IKLAN

1. Tidur Secukupnya

Selepas bersenam di gim, penting bagi anda untuk mendapatkan rehat yang secukupnya. Aiman barkata, waktu tidur merupakan waktu bagi tubuh anda untuk memperbaik pulih segala kerosakan otot yang berlaku susulan senaman yang telah anda lakukan.

2. Makan Secukupnya

Aktiviti senaman memerlukan tenaga daripada nutrisi yang banyak. Maka, adalah penting untuk anda makan makanan dengan nutrisi yang cukup demi menggantikan semula nutrisi yang telah digunakan ketika bersenam. Tanpa nutrisi yang cukup, tubuh anda tidak mampu memaksimakan keupayan proses pembaik pulihan.

Untuk pemahaman mudah, Aiman membandingkan tubuh kita dengan sebuah kereta.

IKLAN

Katanya, sebuah kereta yang kehabisan minyak perlu diisi minyak semula untuk memastikan ia mampu bergerak semula.

“Sama dengan badan kita. Tak cukup nutrisi, mana dia nak dapat ‘minyak’ untuk dia mulakan proses pembaik pulihan badan kalian,” tambahnya.

IKLAN

3. Kekal Aktif

Meskipun tubuh anda masih dalam keadaan sakit, usah terlalu manjakan diri anda dengan menjadi malas untuk bergerak, demikian nasihat Aiman.

“Saya tak kata pergi ke gim dan hentam ‘kaw-kaw’ lagi, tidak. Tapi sekadar bagi aktif, bergerak walaupun rasa sakit”.

Hal ini kerana pergerakan tubuh badan adalah penting untuk melancarkan kembali peredaran darah dan membantu proses pembaik pulihan tubuh sekaligus mempercepatkan pemulihan rasa sakit yang dialami, tambahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MASKULIN (@maskulinmag)

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI