Bulan Ramadan merupakan tempoh di mana ramai di antara kita mula kembali kepada fitrah dan belajar untuk lebih bersederhana. Amalan sahur sebagai contohnya dilakukan untuk menyediakan diri untuk menahan lapar dan dahaga sepanjang hari.

Jadi tidak hairanlah mengapa menu sahur itu dianggap cukup penting. Namun memilih makanan sahur itu tidaklah perlu terlalu bermewah, biarlah cukup untuk memberikan kita tenaga dan mampu untuk tidak berasa terlalu lapar sepanjang berpuasa.

Legenda ragbi dari pasukan New Zealand atay All Blacks, Sonny Bill William menarik perhatian ramai apabila berkongsi menu hidangan sahurnya beberapa hari yang lalu.

Beliau yang kini cukup aktif di laman media sosial dan menjadi ikon atlet Islam yang disegani ramai berkongsi hidangannya menerusi laman X (dahulu dikenali sebagai Twitter) kendaliannya.

Sonny Bill Williams Sahur Dengan Telur & Air Garam Campur Madu, Ini Rahsia Kebaikannya!

“Hidangan sahur saya. Sedap dan ringkas, lima telur dan bubur dengan krim dalamnya. Air minuman gelas besar beserta madu dan garam. Bismillah,” jelasnya dengan ringkas.

IKLAN

Menerusi perkongsiannya lagi, Sonny turut melahirkan rasa gembiranya meraikan ketiban bulan mulia, bulan Ramada kerana dapat sekali lagi bersama-sama keluarga mengerjakan ibadah dan berpeluangmendekatkan diri dengan Yang Maha Pencipta.

Amalan makan telur untuk bersahur sebenarnya sangat baik. Ia merupakan sumber protein yang baik yang mampu membuarkan perut berasa lebih kenyang lebih lama.

Selain itu, ia juga mengandungi lemak yang sihat dapat membantu melambatkan penyerapan karbohidrat dan memberikan tenaga berpanjangan.

IKLAN

Sonny Bill Williams Sahur Dengan Telur & Air Garam Campur Madu, Ini Rahsia Kebaikannya!

Telur juga kaya akan berbagai vitamin dan mineral penting, seperti vitamin D, vitamin B12, selenium, dan zat besi, yang mendukung fungsi kekebalan tubuh dan kesehatan secara keseluruhan.

Manakala minum air yang dicamput sedikit garam dan madu juga mempunyai rahsia kebaikan yang sangat hebat. Ia membantu badan mendapatkan hidrasi lebih baik, menjaga keseimbangan elektrolit dan memberikan tenaga kerana madu mengandungi karbohidrat semula jadi.

BACA: Jenis-Jenis Minuman Boleh Hilangkan Dahaga Cepat Ketika Berbuka Puasa

IKLAN
Sonny Bill Williams Sahur Dengan Telur & Air Garam Campur Madu, Ini Rahsia Kebaikannya!
Image by stockking on Freepik

Berbeza dengan gula biasa, madu mengandungi indels glikemik yang lebih rendah dan mampu membantu dalam mempertahankan kadar gula dalam darah yang stabil.

Dan lebih menarik minuman ini juga dipercayai boleh membantu anda mendapatkan kualiti tidur yang lebih baik. Perlu ingat, sepanjang bulan puasa pola tidur kebanyakan kita semua sering terganggu, bulan?

Semoga tip sahur yang dikongsi oleh legenda All Blacks ini memberikan manfaat untuk anda!

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI