Sony Pictures selaku pemegang hak eksklusif harta intelek Spiderman gagal mencapai kata sepakat bersama Disney. Dengan itu, maka selepas ini kita mungkin akan melihat Spiderman berdiri di atas kaki sendiri tanpa bantuan Marvel Cinematic Universe (MCU).

Penulis yang sudah mengikuti setiap filem Spiderman juga berasa sedih dengan berita ini kerana ia sangat dekat penulis serta orang lain kerana sifat serta perwatakannya sangat sesuai dengan golongan muda hari ini.

Spiderman Tiada Lagi Dalam MCU, Peminat Akan Merindui Aksi Tom Holland

Untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita ikuti ulasan sebenar isu ini yang telah dikongsikan oleh Movie AddictMy di laman Facebooknya.

BACA: Cara Menonton Filem Marvel Cinematic Universe Mengikut Turutan Kronologi Kejadian

IKLAN

Sony Pictures & Disney Gagal Capai Kata Sepakat

Gempar! Sony Pictures dan Disney bercerai talak satu. Maka berakhirlah sudah aksi Spider-Man versi MCU.

Jangka hayat francais Spider-Man terbitan penerbit Marvel Studios, Kevin Feige terpaksa diberhentikan apabila pihak Sony Pictures dan Disney tidak berjaya mendapat kata sepakat dalam terma dan syarat kerjasama mereka.

Bak kata pepatah Badang
“Dah diberi betis, nak peha pula”

IKLAN

Begitulah analogi yang boleh disimpulkan dalam kancah terbaru di antara dua gergasi filem ini. Dalam terma baru ini, Disney meminta untuk menaikkan pengkongsian keuntungan sama rata, 50:50 untuk filem Spider-Man akan datang. Semestinya pihak Sony tidak setuju kerana IP(Intelectual Property) Spider-Man yang mereka pegang sehingga kiamat ini adalah satu-satunya ‘lembu tunai’ mereka (baca cash cow). Pihak Sony meminta Disney untuk akur dengan terma lama yang masih lagi menguntungkan dengan Disney mengambil pulang 5% bagi setiap 1 dollar pertama untung kasar filem Spider-Man dan yang paling untung sekali, Disney memegang 100% keuntungan hasil jualan ‘merchandising’ produk Spider-Man.

Spiderman Tiada Lagi Dalam MCU, Peminat Akan Merindui Aksi Tom Holland

Namun tidak dapat dinafikan, Disney di bawah pengurusan Kevin Feige telah berjaya melonjak saham Spider-Man dengan kutipan total sebanyak USD 2 billion untuk dua buah filem Spider-Man terbitan MCU. Gila punya hebat kan!! ?

IKLAN

BACA: Koleksi Limited Edition Adidas Basketball x MARVEL Di Pasaran Bermula Hari Ini!

Apa-apa pun, pihak Sony Pictures yakin mereka sudah boleh berdiri tanpa bantuan Marvel Studios dengan pengalaman dan ‘blue print’ yang mereka timba ketika bersama Feige. Eh! Jangan dilupakan pulak kehebatan animasi mereka, Spider-Man: Into The Spider-Verse yang berjaya meraih anugerah Animasi Terbaik Oscars 2019.

Spiderman Tiada Lagi Dalam MCU, Peminat Akan Merindui Aksi Tom Holland

Kepada adik-adik peminat setia Spider-Man, jangan nanges ya. Kita doakan yang terbaik. ?

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI