Entah apa yang bermain di benak fikiran seorang suami apabila sanggup menceraikan isteri yang sedang hamil semata-mata mahu menikahi janda anak satu.

Tak kisahlah janda anak satu itu bagaimana, silahlah berkahwin jika poligami itu berlaku dalam keadaan yang aman atau pasangan yang ditemui adalah lelaki bujang.

Tetapi masalah yang timbul ketika ini daripada seorang yang namanya cukup besar, PU Abu menceraikan isterinya, Ain Afini yang sarat hamil 7 bulan!

Penulis jadi terkejut, berang dan timbul rasa marah apabila terbaca wujud lelaki sebegini yang penulis sifatkan sangat tidak bertanggungjawab.

Di mana janji manis mahu membahagiakan isteri sewaktu perkenalan awal dan saja nak cakap, Ustaz Hamadi dalam Nur 2 pun tak ceraikan Ecah tau!

10 Alasan Lelaki Jangan Ceraikan Isteri

Isteri adalah wanita yang kuat namun ada waktunya lemah jiwa dan emosi. Sebagai lelaki, sayangilah isteri kerana 10 alasan ini :

IKLAN

1. Suami teman isteri

Hampir 80 peratus wanita yang dahulunya ramai kawan-kawan bertindak meninggalkan dunia kegembiraan itu semata-mata mahu fokus kepada suami, anak-anak serta keluarga. Hatta lelaki nak lepak mamak bersama rakan-rakan lelaki pun, ada baiknya bawa isteri sekali agar dia tidak bosan kerana dia pun sudah tiada teman kecuali suami.

2. Isteri punca rezeki

Jika perkahwinan anda berlangsung dengan ikhlas, suka sama suka, percayalah bahawa isteri adalah punca rezeki buat suami dan keluarga. Biar pun hujung-hujung bulan sudah kering namun Allah datangkan rezeki dengan cara yang tidak disangka-sangka.

3. Tanggungjawab

Sempurna sahaja akad nikah, wanita itu menjadi isteri anda dan segala keperluan tentangnya adalah tanggungjawab seorang lelaki. Kalau rasa tak boleh berpegang pada tanggungjawab, jangan kahwin. Menyeksa hati wanita sahaja.

IKLAN

4. Suami ketua keluarga

Entah apa frasa yang sesuai dicampakkan kepada lelaki yang tinggalkan isteri demi memuaskan nafsu hati. Perlu diingatkan, suami adalah ketua yang membimbing arah tuju keluarga. Kalau awal-awal lagi sudah berperangai tidak elok, bagaimana cerita esok dan lusa? Semoga lelaki yang tersasar kembali ke pangkal jalan.

5. Simpan aib

Isteri adalah golongan manusia yang paling kuat. 70 peratus isteri yang baik akan menyimpan segala aib suami. Kecuali anda dapat isteri kaki sembang suka cerita dekat orang, itu nasiblah.

6. Kenang jasa

Sudah berapa banyak pengorbanan yang isteri lakukan untuk suami? Hatta kalau hujung bulan poket suami kering pun, ada kala terpaksa pinjam duit isteri dan sampai sekarang tak bayar lagi. Hutang isteri sila bayar kerana anda bertanggungjawab memberi nafkah zahir dan batin. Bukan bati sahaja!

IKLAN

7. Pelengkap hidup

Tanpa isteri, hidup seorang suami tidak akan lengkap kerana pasti akan merasai detik-detik kekosongan dan kesepian. Tetapi apabila sudah dapat beristeri, jangan buat perangai pelik-pelik sehingga dia rasa tidak selesa dan kurang menikmati alam perkahwinan.

8. Jangan lukakan hati

Lelaki yang gentleman tak akan sesekali membiarkan isteri menangis. Lelaki yang bergelar suami hebat juga kalau boleh sentiasa cuba untuk tidak melukakan hati isteri.

9. Harapkan setia

Wanita tak harapkan lebih. Cuma kesetiaan daripada seorang lelaki yang bergelar suami yang dinikahi secara sah mengikut hukum agama. Maka pertalian suci ini dipegang sebaik mungkin oleh kebanyakan wanita dan sebagai lelaki, cukup-cukuplah memandang wanita lain dengan ada perasaan apabila sudah mendirikan rumah tangga.

10. Suami tempat mengadu

Beruntung kalau anda dapat isteri yang jenis tak mengadu domba dekat media sosial. Tak adalah lelaki lain yang akan menzahirkan simpati. Ingat, sekali anda berniat nak tinggalkan isteri, 10 lelaki lain tak sabar nak gantikan tempat lelaki ‘kurang bijak’ seperti anda yang sanggup membiarkan isteri dalam penuh penderitaan.