Akhirnya Suunto telah sedikit sebanyak memenuhi harapan penggemar aktiviti kercergasan dengan pengenalan Suunto Vertical. Secara dasarnya jenama tersebut dilihat bergerak ke arah yang betul bagi menjadi pengeluar kompetitif.

Dari jauh, jam GPS Suunto Vertical yang baru mungkin kelihatan hanya sebagai jam Suunto yang lebih besar, tetapi sebenarnya ia telah mengalami pembaharuan yang signifikan.

Buat permulaan, ia kini dilengkapi dengan pemetaan luar talian sepenuhnya yang boleh dimuat turun melalui WiFi mana-mana lokasi di dunia. Suunto Vertical pada dasarnya adalah versi seterusnya dari Suunto 9 Peak Pro, cuma kini dengan nama baru.

Suunto Vertical Review – Lebih Dari Sekadar Rupa, Ini Jam Pintar Kecergasan Cukup Luar Biasa

Itu adalah satu perkara yang baik menurut kerana variasi nama pada skema numerik Suunto 9 semakin menjadi rumit (Suunto 9, Suunto 9 Baro, Suunto 9 Peak, Suunto 9 Peak Pro) – tanpa ada ‘pemenang’ atau perbezaan yang jelas bagi kebanyakan orang.

Barisan baru Suunto Vertical hanya mempunyai dua pilihan utama: Solar (dengan titanium), atau tanpa Solar (dengan keluli tahan karat). Ditambah dengan pilihan tali jam dari pelbagai jenis. Tidak lagi terdapat berbagai warna kes, sebaliknya, hanya tali jam sahaja.

Reka Bentuk

Suunto Vertical Review – Lebih Dari Sekadar Rupa, Ini Jam Pintar Kecergasan Cukup Luar Biasa

Tanpa ragu-ragu, bahagian terbaik dari Suunto Vertical adalah reka bentuknya. Kami menyukai saiz kes 49mm dan kini berharap ini menjadi standard berbanding 47mm.

IKLAN

Jam ini dibuat dengan cantik, dengan bahagian besar titanium yang mengelilingi kes dan bezel. Walaupun sedikit lebih tebal dari yang lain, ini memungkinkan untuk peningkatan prestasi bateri.

Butang arah memiliki perjalanan yang memuaskan yang terasa teguh dan tepat. Tali jam yang boleh ditanggalkan pas dengan cemerlang, walaupun kami berharap Suunto akan meninggalkan rekaan penahan tali pin, yang cenderung menikam ke tulang pergelangan tangan ketika berehat dengan tangan atau bekerja di meja.

Ciri-ciri

Ia tidak menggampakan! Suunto Vertical hadir dengan semua fungsi asas seperti diharapkan jam GPS bertaraf tinggi: mod sukan, pelacakan kesihatan, dan fungsi smartwatch harian. Jika anda hanya memiliki jam ini, anda akan berpuas hati dengan segala yang ditawarkan. Namun, ketika kami mula membandingkannya dengan pesaing pada titik harga ini, kami kurang terkesan.

Suunto Vertical Review – Lebih Dari Sekadar Rupa, Ini Jam Pintar Kecergasan Cukup Luar Biasa

Ini bukan untuk mengatakan bahwa lebih banyak ciri selalu lebih baik, dan Suunto menjaga jam tangan ini simpel dan fokus. Peranti kecil dengan mudah boleh menjadi terlalu sesak dan penuh dengan ciri yang anda tidak pernah gunakan.

IKLAN

Jam tangan lain memasukkan setiap metrik dan widget yang ada di bawah matahari yang anda lihat sekali sebelum tidak pernah melihatnya lagi. Suunto melakukan pekerjaan yang baik dengan menambahkan hal-hal yang anda inginkan tetapi tidak mengisi dengan hal-hal yang tidak anda perlukan.

Ketahanan Bateri

Dengan lebih dari 85 jam pengesanan GPS + pengecasan solar, Suunto Vertical menawarkan jangka hayat bateri yang terkemuka dalam industri untuk saiz kes 49mm.

Ini seharusnya lebih dari cukup untuk kebanyakan pengembaraan dan perjalanan berbilang hari. Jika menggunakan mod penjimatan bateri semasa waktu rehat, anda boleh mengharapkan hayat bateri yang lebih panjang, yang sangat baik untuk penggunaan ekspedisi.

Suunto Vertical Review – Lebih Dari Sekadar Rupa, Ini Jam Pintar Kecergasan Cukup Luar Biasa

Suunto memudahkan untuk memilih mod bateri pada permulaan sesi latihan yang juga kami hargai. Mod-mod berbeza ini mengubah prestasi ciri-ciri yang memakan kuasa bateri, menurunkan prestasi tetapi meningkatkan jangka hayat bateri.

IKLAN

Jam GPS telah melalui perjalanan yang panjang, dan kami terkesan dengan peningkatan bateri yang besar yang telah dapat disediakan oleh Suunto. Jika anda menunda pembelian jam Suunto kerana masalah jangka hayat bateri yang tidak memuaskan, anda tidak perlu menunggu lagi.

Ketepatan

Kami mengalami ketepatan GPS yang sangat baik pada Suunto Vertical, sebahagiannya berkat cip frekuensi ganda yang dikemas kini, yang menyediakan ketepatan yang konsisten walaupun dalam skenario pandangan langsung yang kurang baik.

Walau bagaimanapun, pemantau kadar denyut jantung menyediakan lebih banyak variasi daripada yang kami harapkan dari model kami yang paling tepat.

Suunto Vertical Review – Lebih Dari Sekadar Rupa, Ini Jam Pintar Kecergasan Cukup Luar Biasa

Dengan kemas kini ini, kami mengharapkan peningkatan, tetapi sayangnya, monitor HR ini masih sama dengan Suunto 9 Peak sebelumnya, yang juga memiliki masalah serupa. Dikatakan itu, data HR yang dipakai di pergelangan tangan harus diambil dengan sedikit skeptis, memandangkan potensi untuk variabilitas.

Namun, kami mengharapkan ketepatan yang lebih baik. Kami menyarankan tali HR dada jika anda mempertimbangkan model ini dan menginginkan data HR yang paling tepat.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI