Sale photo created by senivpetro - www.freepik.com

Kira-kira seminggu lagi kita bakal meraikan Hari Raya Aidilfitri. Walaupun sambutan tahun inimungkin sedikit kurang kemeriahannya akibat penularan pandemik yang masih berleluasa itu tidak bermakna kita harus bermura durja.

Beberapa buah daerah di Selangor contohnya akan beraya dalam kondisi Perintah Kawalan Pergerakan. Jadi tiada sebarang aktiviti rentas daerah boleh dilakukan. Begitu juga di seluruh negara. Rata-rata rentas negeri masih lagi tidak dibenarkan melainkan untuk urusan yang penting sahaja.

Berdepan cabaran ini, tidak seharusnya kita tidak meraikan hari kemenangan tersebut. Seperti kebiasaan raikanlah hari raya dengan memakai pakaian baru dan cantik. Jika tidak dapat berkunjung lakukanlah secara maya menerusi panggilan video atau suara sahaja.

Bagi seorang lelaki, gaya itu tetap penting untuk Hari Raya. Jadi kali ini MASKULIN ingin kongsi beberapa jenis tabiat grooming, gaya dan fesyen yang perlu anda elak di Hari Raya Aidilfitri untuk tidak nampak terlalu selekeh atau janggal.

Jadi walaupun anda kena beraya PKP, tampillah segak untuk lebih menarik di dalam foto dan juga video.

Berikut merupakan beberapa perkara perlu anda elak.

IKLAN

Percaya atau tidak jauh di setiap lubuk hati dan naluri lelaki mereka mahu sentiasa tampil kacak dan menarik. Itu satu hakikat yang mungkin dinafikan ramai orang namun hakikatnya ia adalah satu naluri semula jadi.

1) TERLALU BANYAK PERFUME

Ya, kita semua faham bahawa seorang lelaki itu harus sentiasa berbau wangi. Namun janganlah disebabkan alasan itu semburan minyak wangi yang dilakukan terlalu banyak. Apatah lagi jika memakai lebih dari satu campuran perfume. Ia hanya membuatkan orang lain sakit kepala dan menjauhi anda.

2) T-SHIRT BERLOGO BESAR

T-shirt merupakan baju yang sangat versatail yang boleh digayakan dengan pelbagai jenis pakaian lain. Namun ada satu perkara yang tidak harus anda lakukan. Jangan sesekali memakai t-shirt dengan cetakan jenama yang terlalu besar. Ingat anda bukannya papan iklan gergasi bergerak.

Tabiat Gaya Harus Anda Elak Di Hari Raya, Barulah Nampak Lebih Segak & Bergaya

IKLAN

3) SELUAR BERCETAK

Kekalkan dengan seluar yang standard. Usah jadi terlalu eksperimental dengan memakai jean bercetak jenama dengan banyak atau lebih teruk lagi ia dijahit sulam. Ia hanya menjadikan anda seolah terdesak untuk memakai pakaian berjenama.

4) KASUT VELCRO

Ini adalah a very big no! Siapa sahaja yang ingin ambil serius terhadap anda jika memakai kasut velcro seperti yang digunakan pelajar sekolah rendah. Iya, memang ia memudahkan namun jangan kerana velcro anda dipanggil budak sekolah.

Tabiat Gaya Harus Anda Elak Di Hari Raya, Barulah Nampak Lebih Segak & Bergaya

5) DEEP V-NECK

T-shirt v-neck cukup sukar untuk digayakan. Apatah lagi jika anda seorang yang agak kurus. Ia hanya menonjolkan anda nampak lagi kurus berbanding diri anda sebenar. Apatah lagi kalau guna depp V-neck yang cutting lehernya lebih ke dalam.

IKLAN

Tabiat Gaya Harus Anda Elak Di Hari Raya, Barulah Nampak Lebih Segak & Bergaya

6) TALI PINGGANG STUDDED

Anda sudah berusia 30-an? Jadi sudah tiba masanya anda tinggalkan imej rugged ala punk rock yang anda gemari suatu ketika dahulu. Antara aksesori yang perlu ‘dilepaskan’ adalah tali pinggang penuh dengan studded.

7) SANDAL BERSAMA STOKIN

Kesalahan besar dalam berfesyen yang diamalkan ramai warga yang sudah pencen. Jangan sesekali memakai stoking bersama dengan sandal. Tujuan sandal dicipta ialah untuk mengelakkan kaki berasa panas untuk tidak memakai kasut.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.