Car photo created by freepik - www.freepik.com

Walaupun menggunaka kereta dengan gear automatik namun penggunaan kereta dengan klac manual masih lagi popular terutamanya di kalangan lelaki.

Buat peminat modifikasi kereta terutamanya mereka lebih cenderung memilih kereta menggunakan gear dengan klac. Mungkin untuk ‘feel’ yang lebih hebat ketika memandu serta keupayaan mengawal sendiri pertukaran gear.

Bak kata peminatnya, memandu kereta manual ini lebih berseni dan menjadikan pemanduan lebih menyeronokkan. Malah jika pandai memandu dan menggunakan gear manual dengan baik, penggunaan minyak juga lebih efisien.

Akan tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda elak jika memiliki dan memandu keretra manual. Apakah tabiat itu? Ikuti perkongsian MASKULIN di bawah.

LETAK KAKI PADA PEDAL KLAC

Elakkan melakukan tabiat sentiasa meletakkan kaki di pedal klac. Tabiat ini boleh mengakibatkan kaki anda tekan klac pada sebahagiannya. Lalu boleh menyebabkan gelinciran yang mana boleh menjejaskan tahap efisien penggunaan bahan api.

IKLAN

Sebaliknya letakkanlah kaki anda pada foot rest yang biasanya ada terletak di kiri lantai kokpit pemandu kereta.

TEKAN MINYAK DENGAN KUAT KETIKA RPM RENDAH

Kita akan menekan minyak dengan kuat apabila ingin memecut atau bergerak laju. Jadi apabila ia berlaku enjin akan memerlukan lebih petrol dan turutan gear yang sempurna.

IKLAN

Tabiat menekan minyak seaktu putaran enjin rendah tidak membantu dan tidak elok untuk kereta. Jadi turunkanlah gear dan naikkannya dengan cara baik.

Tabiat Perlu Elak Ketika Memandu Kereta Manual, Salah Satunya Letak Kaki Di Pedal Klac 
Car photo created by freepik – www.freepik.com

LETAK TANGAN DI TOMBOL GEAR

Walaupun dalam keadaan statik dan anda meluncur bergeral lancar, elakkan meletak tangan di tombol gear. Ia bagi mengelakkan rotating collar dan gear bersentuhan antara satu sama lain. Di mana jika diamalkan berterusan akan menyebabkan selector fork menjadi haus.

IKLAN

GUNA GEAR YANG BETUL

Memanu kereta manual, kita perlu bijak menggunakan gear sesuai dalam pelbagai kondisi jalan raya atau permukaan. Sebagai contoh, jangan turunkan gear ketika anda sedang bergerak laju hinhgakan putaran enjin mencecah garisan merah.

Tabiat Perlu Elak Ketika Memandu Kereta Manual, Salah Satunya Letak Kaki Di Pedal Klac 
Car photo created by wirestock – www.freepik.com

SENTIASA NEUTRAL BILA DI LAMPU ISYARAT

Bila berhenti di lampu isyarat merah, amalkan untuk meletakkan gear dalam kondisi neutral atau ‘N’. Tukar gear apabila lampu bertukar hijau dan pandulah seperti biasa. Amalan ini akan kurangkan tekanan pada enjin kereta.

TUKAR GEAR TANPA TEKAN KLAC

Anda mungkin sudah tahu bahawa klac berfungsi memutuskan enjin daripada kotak gear setiap kali pedal ditekan. Cakera klac berfungsi menyalurkan kuasa daripada enjin ke bahagian kotak gear. Jadi setiap kali anda ingin menukar gear, anda mesti memutuskan hubungan antara enjin dan kotak gear supaya tukaran boleh dilakukan.

Andai kata anda cuba tukar gear tanpa klac, ia bukan akan merosakkan sistem transmisi saja malah enjin kereta anda.