Designed by timolina / Freepik

Penyakit kanser merupakan antara penyakit kronik yang paling digeruni dalam dunia perubatan. Salah satu punca utama kanser adalah berpunca dari sumber diet yang mengandungi banyak garam, lemak, makanan segera, makanan bakar dan kurang serat dan kurang buah-buahan juga antara penyebab berlakunya kanser perut dan usus. Antaranya sosej, ramai yang tidak tahu mengambil dalam kuantiti yang terlalu banyak sebenarnya tidak bagus untuk kesihatan.

Setiap jenis penyakit kanser mempunyai etiology ataupun punca yang berbeza dan tidak semua pesakit kanser mempunyai punca yang sama.

Salah satu punca utama kanser adalah berpunca dari sumber diet yang mengandungi banyak garam, lemak, makanan segera, makanan bakar dan kurang serat dan kurang buah-buahan juga antara penyebab berlakunya kanser perut dan usus. Meminum alkohol dalam jangka masa panjang juga dikaitkan dengan kanser hati

Suka Makan Sosej? Ini Yang Anda Perlu Ambil Tahu…
Designed by Racool_studio / Freepik

Kajian mendapati terdapat kandungan tidak sihat di dalam makanan segera terutamanya sosej yang kita ambil dalam menu pemakanan kita seharian.

IKLAN

1. Kandungan bahan-bahan kimia ‘deadly’ dangerous yang mungkin terdapat di dalam setiap isi kandungan sosej. Sebagai contoh: Nitrite, Heterocyclic Amines (HCAs), Starch, Various types of meat, Hight salts, High fructose syrup, High MSG, Artificial coloring (untuk sosej itu kelihatan lebih pinkish), Preservatives.

Baca: Tak Makan Daging Kambing? Memang Rugi Kerana Anda Terlepas 5 Khasiat Penting Ini

2. 7000 kajian saintifik membuktikan ia mengandungi bahan-bahan yang boleh membawa kepada kanser!

IKLAN

3. Bagi kanak-kanak yang sering makan sosej melebihi 12 batang selama sebulan, berisiko 9 kali lebih tnggi untuk mendpaat Leukaemia.

Suka Makan Sosej? Ini Yang Anda Perlu Ambil Tahu…
Designed by Freepik

4. Ibu mengandung yang memakan sosej lebih pada sebatang setiap minggu akan meningkatkan risiko bayi mendapat barah otak.

IKLAN

5) Meningkatkan risiko kanser
– Kanser Usus – 50%
– Kanser Pundi Kencing – 59%
– Kanser Perut – 38%
– Pankreas – 67%

Sumber : Ubarkanser

Ikuti Maskulin di Facebook dan Instagram untuk dapatkan update terkini tentang lelaki.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI