Sejak minggu lalu boleh dikatakan hujan telah turun setiap hari di kebanyakan lokasi di negera kita. Di Lembah Klang, ia bagaikan satu rutin harian yang harus ditempuhi warga kota.

Bagi pemilik kenderaan antara masalah utama dihadapi ialah keadaan basah di dalam kereta. Apabila badan dengan pakaian basah memasuki kereta ia secara tidak langsung menyebabkan kondisi lembap.

Dan ini menyebabkan kereta akan mula berbau hapak dan busuk!

Bau hapak dalam kereta memang cukup menyakitkan hati. Apatah lagi jika kita tumpangkan orang lain dalam kereta. Pasti berasa malu disebabkan kereta berbau busuk.

Tak Perlu Wangian Mahal, Anda Boleh Hilangkan Bau Busuk Dalam Kereta Dengan Bahan Ini 

Untuk atasi masalah ini anda boleh gunakan beberapa porduk sembutan yang dijual di pasaraya. Namun sebenarnya ada boleh gunakan bahan-bahan semulajadi untuk atasi masalah bau hapak.

IKLAN

KOPI

Untuk mengurangkan bau hapak anda boleh gunakan biji kopi. Letakkan beberapa biji kopi dalam bungkusan kain yang diikat dan letakkan di bawah kerusi kereta. Anda juga boleh letakkan dan gantung berhampiran dengan lokasi penghawa dingin keluar. Bau kopi boleh melawan bau hapak dan kereta anda juga akan berbau lebih menyenangkan hidung.

ARANG

Sejak turun-temurun arang telah digunakan untuk menyerap kelembapan dan bau hapak. Ambil beberapa ketul arang dan letakkan di atas lantai kereta. Lebih elok dilektakkan di bawah kerusi penumpang hadapan. Anda juga boleg bungkus arang dalam kain yang ditebuk lubang.

IKLAN

Tak Perlu Wangian Mahal, Anda Boleh Hilangkan Bau Busuk Dalam Kereta Dengan Bahan Ini 

PANDAN

Daun yang cukup sinonim dengan bau wangi dalam masakan tempatan ini juga boleh digunakan untuk melawan bau hapak dalam kereta. Dapatkan beberapa keping helai daun pandan dan ikat. Kemudian letakkan daun pandan yang diikat itu di lantai kereta. Anda juga boleh melakukan hirisan halus dan letakkan dalam kain berbentuk seperti sup bunjut.

IKLAN

LIMAU NIPIS ATAU KASTURI

Jika berlaku tumpahan minuman sebagai contohnya minuman coklat, ia akan mendatangkan bahana kepada kereta. Ini kerana ia boleh bertukar berbau sangat masam! Untuk kawal perkara ini daripada berlaku anda boleh gunakan buah limau nipis atau kasturi. Selepas dibersihkan perahkan hirisan limau ke bahagian yang terkena minuman tersebut.

LEMON

Sama seperti limau nipis atau kasturi, lemon membawa fungsi yang lebih kurng sama. Cuma kulit lemon juga bpoleh digunakan untuk hilangkan bau hapak kereta. Hiriskan kulit lemon dan letakkan dalam kain kecil. Letakkan ain tersebut di dalam kereta berhampiran dengan penghawa dingin.

Selamat mencuba!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI