Tanda-tanda Anda Perlukan Rehat Kerana Badan Tidak Tahan Bebanan Stres
Foto: Peggy_Marco - www.pixabay.com

Tidak dinafikan bebanan stres yang kronik jika tidak ditangani dengan baik boleh menjejaskan kesihatan tubuh badan.

Faktor timbunan kerja yang banyak, ditambah lagi dengan pelbagai masalah peribadi boleh menyebabkan kita terjerat dengan tekanan.

Dan disebabkan itulah kita perlu bijak menangani masalah agar tekanan yang melanda tidak memberi kesan kepada diri kita

Ingat gais! Jangan ambil mudah jika anda mempunyai tanda-tanda ini.

Pastikan anda mendapatkan istirahat yang sebaiknya kerana ini adalah petanda tubuh anda mengalami bebanan stres sebagaimana yang dikongsi Public Health Malaysia.

Artikel berkaitan: Waktu Terbaik Minum Teh Hijau Kalau Nak Berat Badan Turun Cepat

Artikel berkaitan: Lelaki Lebih Beruntung Kerana Mudah Turunkan Berat Badan, Ini Sebabnya!

Tanda tubuh anda minta tolong kerana tidak tahan bebanan stres!

Tanda-tanda Anda Perlukan Rehat Kerana Badan Tidak Tahan Bebanan Stres

Walaupun anda cuba bertahan tetapi tubuh anda “menjerit” untuk minta anda berehat!

STRESS adalah cara tubuh anda untuk bertindak balas terhadap segala permintaan berlebihan atau ancaman. Tindak balas tubuh ini pada asalnya adalah untuk tujuan melindungi anda.

IKLAN

Pada permulaan, stress membantu anda untuk fokus, lebih bertenaga dan lebih alert. Contohnya semasa menghadapi peperiksaan, stress membantu untuk anda lebih belajar dengan lebih tekun.

Tetapi dalam keadaan yang berterusan, ia bukanlah sesuatu yang baik untuk tubuh anda. Sekiranya stress berpanjangan, anda akan mula mengalami gejala gejala fizikal seperti sakit kepala, sakit tengkuk dan bahu, tegang otot dan sakit pinggang.

Sekiranya anda berada dalam keadaan stress dan mula alami gejala seperti ini, ia adalah tanda untuk anda mula berehat.

– Sakit kepala
– Muka berjerawat
– Tidak rasa lapar
– Rasa ketulan di tekak
– Dada terasa berat
– Otot rasa tegang
– Sakit perut
– Ruam badan
– Sakit pinggang
– Sakit tengkuk dan bahu
– Sakit kepala

Seseorang yang mengalami stres boleh mengurangkan stres yang dialami dengan segera dengan cara mengamalkan kaedah 10B seperti yang dikongsikan MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia.

Kaedah 10B ini adalah:

1. Bertenang
2. Bernafas dengan dalam
3. Berkata ‘relakslah’/ tak mengapa
4. Beribadat
5. Bercakap dengan seseorang
6. Berurut
7. Berehat dan mendengar muzik
8. Beriadah
9. Bersenam
10. Berfikiran positif

IKLAN

1. Bertenang
Setiap kali anda berasa stres atau berasa ketegangan, bawalah bertenang. Dengan bertenang, ia boleh membantu mengurangkan kitaran stres negatif pada peringkat permulaan.

2. Bernafas dengan dalam
Lakukan latihan pernafasan yang boleh meningkatkan pertukaran oksigen dan karbon dioksida dalam sel tubuh bagi mengurangkan ketegangan.

3. Berkata, ‘relakslah’
Cuba katakan kepada diri sendiri, saya ni stres, ‘Relakslah’, Tak mengapa atau Takpe lah, Oklah tu. Bawalah bersabar. Kata-kata ni sedikit sebanyak dapat mententeramkan perasaan dan mengurangkan stres.

Tanda-tanda Anda Perlukan Rehat Kerana Badan Tidak Tahan Bebanan Stres
Foto: Unitea – www.pixabay.com

4. Beribadat
Sekiranya anda mengalami tekanan atau stres, anda boleh melakukan ibadat seperti berzikir dan sembahyang mengikut kepercayaan masing-masing. Beribadat dapat memberi sokongan emosi dan boleh melegakan perasan seseorang.

5. Berkongsi perasaan dengan seseorang
Bercakaplah dengan ahli keluarga atau kawan-kawan rapat anda yang anda percayai dan dapat memahami perasaan anda. Luahkanlah dan kongsi perasaan anda dengan mereka. Apabila anda berkongsi perasaan dengan orang lain, anda akan berasa lega dan ini dapat mengurangkan tekanan yang anda hadapi. Anda akan merasai bahawa masih ada orang yang sayang dan ambil berat tentang diri anda.

IKLAN

6. Berurut
Apabila anda stres pada kebiasaannya otot-otot di bahagian leher dan bahu akan menjadi tegang. Belajarlah cara urut leher dan bahu kerana urutan ini boleh melegakan tegangan otot dan melancarkan perjalanan darah. Urutan kaki juga boleh dilakukan untuk mengurangkan stres.

7. Berehat dan mendengar muzik
Apabila anda stres, berehatlah sambil mendengar alunan muzik yang lembut. Muzik dapat membantu mengurangkan denyutan jantung yang laju dan tubuh badan anda akan mula relak serta pernafasan anda akan kembali normal. Ini membuatkan anda berasa tenang. Pilihlah muzik yang lembut dan menenangkan.

8. Beriadah
Luangkan sedikit masa anda untuk melakukan aktiviti di luar rumah sama ada bersama keluarga atau rakan-rakan. Lakukanlah aktiviti yang anda sukai. Beriadah dapat menenangkan fikiran dan membuat anda berasa gembira serta menghilangkan stres.

9. Bersenam
Bersenam juga boleh membantu mengurangkan ketegangan otot dan stres. Dengan bersenam, ia dapat meningkatkan pengeluaran hormon dan dorfin dan anda akan berasa lega dan tegang. Antara aktiviti senaman yang boleh anda lakukan adalah berjalan dan bersenam robik.

10. Berfikiran positif
Stres juga boleh berlaku disebabkan prasangka dan salah tafsir kita terhadap sesuatu situasi. Cubalah berfikiran secara positif di mana anda cuba melihat kebaikan atau keadaan positif dalam mana-mana situasi yang bersifat negatif. Kita perlu berfikiran positif untuk meningkatkan harga diri sendiri. Pelajarilah cara berfikiran positif kerana ia akan dapat membantu kita menangani stres dengan lebih berkesan.

Dengan melakukan kaedah 10B, kesan fizikal stres seperti denyutan jantung, perasaan marah, rasa gelisah, gementar, sakit kepala dan sebagainya yang disebabkan oleh tindak balas hormon adrenalin terhadap tubuh dapat dikurangkan.

Stres mesti ditangani secara berterusan bagi memastikan kita sihat dari segi fizikal, emosi dan minda. Walau bagaimanapun, kaedah 10B hanya boleh mengawal stres untuk jangka masa pendek.

Punca stres perlu dikenal pasti dan tindakan susulan perlu diambil untuk mencari jalan penyelesaian kepada punca stres tersebut. Anda juga boleh mengamalkan kemahiran daya tindak yang bersesuaian untuk menangani stres anda.

Subscribe dan tonton video tentang gaya hidup lelaki di Youtube MASKULIN