Car photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Setiap telefon pintar pastinya menggunakan bateri. Dan kebanyakan bateri yang digunakan oleh pegeluar sekarang menggunaka bateri lithium yang boleh dicas.

Namun setiap bateri telefon pintar pasti mempunyai jangka hanyatnya yang tersendiri. Antara langkah yang boleh anda ambil untuk ‘memanjang’ kan hayat baterinya ialah dengan mengamalkan pengecasan dengan baik.

Terdapat beberapa teknik dan amalan yang MASKULIN percaya boleh membantu anda menjaga bateri telefon pintar dengan baik.

Ikutinya di bawah!

Cas semula kuasa lebih kerap

Kita sering dimomokkan dengan mitos bahawa mengecas bateri hanya selepas bateri peranti habis sepenuhnya adalah baik untuk bateri. Ianya mungkin betul satu masa dulu, tapi tidak kini. Namun berbeza dengan hari ini.

Ia kerana bateri lithium-ion & lithium polymer yang digunakan oleh kebanyakan peranti hari ini tidak mempunyai efek memori. Maka anda tidak lagi perlu menunggu peranti kehabisan kuasa sepenuhnya untuk mengecas semula.

Waktu terbaik untuk mengecas semula ialah pada tahap kuasa 10% hingga 20%.

Jangan cas sepanjang masa

Mengecas peranti dengan terlalu lama tidak lagi menjadi masalah untuk peranti hari ini. Ia disebabkan peranti sekarang mempunyai keupayaan untuk memotong aliran masuk kuasa bagi menghentikan pengecasan selepas bateri dicas penuh.

IKLAN

Namun, ia tidak bermakna anda boleh terus menerus mengecas peranti tanpa henti. Anda perlu biarkan bateri peranti untuk berfungsi dengan sendiri tanpa memaksa kuasa bateri untuk terus kekal di tahap yang tinggi.

Untuk keputusan yang terbaik, kekalkan bateri peranti pada tahap 40% hingga 80% untuk menjaga kesihatan bateri anda.

Teknik Mengecas Bateri Telefon Pintar Agar Bateri Tidak Mudah Rosak
People psd created by rawpixel.com – www.freepik.com

Tanggalkan case ketika mengecas

Kebanyakan dari kita menggunakan sarung pelindung pada peranti demi menjaga peranti daripada mudah retak sekiranya jatuh ke lantai. Tiada masalah dengan perkara itu.

Akan tetapi, semasa mengecas peranti, pastikan anda menanggalkan sarung tersebut daripada peranti. Ini bagi memastikan suhu bateri peranti tidak meningkat tinggi akibat terperangkap oleh sarung pelindung.

IKLAN

Elakkan suhu tinggi atau rendah

Masih lagi berbincang mengenai suhu. Anda diingatkan supaya sentiasa memastikan peranti terdedah pada suhu yang terlalu tinggi dan terlalu rendah.

Sebagai contoh, sekiranya anda menunggang motorsikal sewaktu cuaca panas, jangan sesekali meletakkan telefon bimbit anda di raga motorsikal. Suhu yang panas bukan sahaja memberi kesan kepada bateri, malah panel skrin juga mungkin terjejas. Akibatnya, skrin akan kelihatan semakin malap.

Bateri peranti juga gagal berfungsi dengan sebaiknya sekiranya suhu terlalu rendah, ibarat enjin kereta yang tidak dipanaskan dulu pada waktu pagi. Jadi jika anda bercuti di kawasan sejuk, pastikan anda kurangkan penggunaan peranti semasa di luar bangunan.

Teknik Mengecas Bateri Telefon Pintar Agar Bateri Tidak Mudah Rosak
People psd created by rawpixel.com – www.freepik.com

Kosongkan bateri dari masa ke semasa

Walaupun anda dinasihatkan untuk tidak membiarkan peranti kehabisan kuasa sepenuhnya dengan kerap, ia perlu juga dilakukan dari masa ke semasa. Ia bertujuan untuk ‘menyegarkan’ kembali bateri peranti.

IKLAN

Anda dinasihatkan untuk mengosongkan bateri peranti sekurang-kurangnya sekali untuk setiap tiga bulan. Adalah lebih baik sekiranya anda dapat melakukannya untuk sebulan sekali.

Untuk keputusan terbaik, pastikan jarak masa antara setiap pengosongan kuasa itu adalah sama. Dalam kata mudah, jika anda mengosongkan bateri buat kali pertama selepas 30 hari, maka pengosongan bateri yang kedua juga perlu dilakukan 30 hari selepas itu.

Tanggalkan bila dicas penuh 

Meninggalkan telefon dipasang apabila ia dicas sepenuhnya seperti pengguna cas telefon semasa tidur, tidak baik untuk bateri dalam jangka masa panjang.

Sebaik sahaja telefon pintar pengguna mencapai caj 100%, ia masih lagi akan mendapat aliran cas yang kecil untuk mengekalkan nilai 100%.

Gunakan palam pengecas original 

Sebaiknya pengguna menggunakan palam pengecas yang datang sekali dengan telefon itu (original) kerana sudah pasti charger itu mengikut spesifikasi bateri telefon pengguna yang telah ditetapkan oleh smartphone manufacturer.

Atau sekurang-kurangnya gunakan charger 3rd party yang lebih mahal serta berjenama.

Jangan lupa untuk follow IG MASKULIN untuk update gaya hidup lelaki terkini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI