Setiap tahun peminat peranti pintar sentiasa menantikan pengumuman dari Samsung menerusi acara Galaxy Unpacked. Dan pada tahun ini, tumpuan utama terarah kepada peranti boleh lipat Samsung iaitu Galaxy Z Flip5 dan Fold5.

Peranti yang dianggap sebagai peneraju industri ini menawarkan reka bentuk yang anggun dan padat, pilihan penyesuaian yang berpelbagai dan prestasi yang berkuasa.

Teknologi Lipat Fleksibiliti Versatil, Samsung Tampilkan Galaxy Z Flip5 & Fold5!

Lebih menarik, ia hadir dengan rekaan Flex Hinge baharu bukan sahaja membolehkan pengalaman boleh-lipat, malah juga menawarkan reka bentuk yang seimbang dan kukuh dari segi estetika.

Lebih-lebih lagi, peranti boleh lipat yang tiada tandingan ini didayai keupayaan kamera yang luar biasa seperti ciri FlexCam yang membantu pengguna menangkap pelbagai citra gambar dengan penuh kreatif. Dengan prestasi yang lasak dan bateri yang dioptimumkan di samping dikuasakan pemproses terkini, siri Samsung Galaxy Z menakrifkan semula segala kebolehan peranti mudah alih – biarpun terbuka mahupun tertutup.

Warisan inovasi dan dedikasi Samsung kepada kategori peranti boleh-lipat telah menghasilkan suatu produk yang serba berkebolehan. Dengan kepercayaan yang kukuh terhadap potensi format peranti boleh lipat, dipadankan dengan keupayaan R&D dan pembuatan bertaraf antarabangsa, Samsung telah memperhalusi dan mengoptimumkan barisan siri Galaxy Z secara konsisten.

Kedua-dua Galaxy Z Flip5 dan Galaxy Z Fold5 juga telah direka bentuk dengan teliti untuk memenuhi keperluan daya tahan. Skrin utama peranti dilengkapi dengan lapisan penyebar kejutan manakala bahagian belakang telah direka bentuk semula menjadi lebih kukuh.

GALAXY Z FLIP5

Teknologi Lipat Fleksibiliti Versatil, Samsung Tampilkan Galaxy Z Flip5 & Fold5!

IKLAN

Bersertakan sokongan IPX8 , bingkai Aluminium Armor dan Corning® Gorilla® Glass Victus®2 yang hadir pada Flex Window dan penutup belakang, Galaxy Z Flip5 dan Galaxy Z Fold5 memberikan perlindungan maksimum, di samping dipertingkatkan lagi dengan Flex Hinge.

Modul engsel bersepadu baharu ini menampilkan struktur dwi-rel yang cukup bertahan kepada kesan hentakan.

Ciri Flex Window serba baharu yang kini bersaiz 3.78 kali lebih besar daripada generasi sebelumnya menawarkan pelbagai keupayaan.

Teknologi Lipat Fleksibiliti Versatil, Samsung Tampilkan Galaxy Z Flip5 & Fold5!

Ia menyediakan lebih banyak pilihan penyesuaian peribadi, termasuk jam grafik bermaklumat yang boleh dipadankan dengan reka bentuk muka dan bingkai siri jam tangan Galaxy Watch6 .

IKLAN

Selain itu, Flipsuit Case baharu yang khas melindungi Galaxy Z Flip5 boleh dipadankan dengan reka bentuk Flex Window dengan pilihan kad NFC pelbagai corak, lantas menawarkan lebih banyak pilihan pemperibadian untuk pengguna.

GALAXY Z FOLD5

Teknologi Lipat Fleksibiliti Versatil, Samsung Tampilkan Galaxy Z Flip5 & Fold5!

Manakala, Galaxy Z Fold pula sudah terkenal sebagai peneraju menerajui perkembangan produktiviti harian melalui pengalaman skrin besar yang teguh, menganjak daripada ciri Multi Window dan App Continuity kepada pelbagai ciri termasuk Taskbar , seret dan lepas dan pengoptimuman aplikasi pihak ketiga.

S Pen Fold Edition yang diperkenalkan pada generasi ketiga Fold pada 2021, juga telah diperhalusi untuk memberi pengalaman menulis yang unggul pada Galaxy Z Fold5.

Teknologi Lipat Fleksibiliti Versatil, Samsung Tampilkan Galaxy Z Flip5 & Fold5!

IKLAN

Ciri dan alatan ini disatukan untuk menyampaikan prestasi produktiviti yang berkuasa pada skrin besar yang membolehkan pengguna menyelesaikan tugas penting dari mana-mana sahaja.

Ciri Taskbar yang dipertingkatkan membolehkan aktiviti produktiviti secara dinamik dengan membenarkan penggunaan pelbagai aplikasi yang kerap digunakan secara bergilir dengan pantas dan lancar.

Kini, kerja boleh dilengkapkan dengan lebih cekap sekali dengan penggunaan sehingga ke-empat aplikasi dengan serentak.

Gerak isyarat sentuhan yang termaju iaitu two handed drag and drop juga boleh meningkatkan produktiviti dengan kebolehan mengalih kandungan antara aplikasi dan skrin dengan hanya satu sentuhan diperlukan untuk menahan imej dalam Galeri Samsung dan sementara aplikasi Samsung Notes dibuka dengan jari yang lain.

Teknologi Lipat Fleksibiliti Versatil, Samsung Tampilkan Galaxy Z Flip5 & Fold5!

Kemudian, imej tersebut boleh diseret dari satu aplikasi ke aplikasi yang seterusnya. Dengan ciri hidden pop-up , suatu aplikasi boleh terus berfungsi dengan diam di latar belakang, misalnya dengan membenarkan pengguna untuk menonton kandungan video dalam skrin penuh di samping bersembang dengan rakan dalam tetingkap timbul yang terapung di sisi skrin.

Samsung Galaxy Z Flip5 dan Fold5 bakal tersedia di pasaran pada 18 Ogos 2023 dengan pra-pesanan awal sudah pun dibuka. Anda boleh kunjungi laman sesawang rasmi mereka di https://www.samsung.com/my/smartphones untuk pra-pesanan yang turut hadir dengan seleksi tawaran menarik.