Diabetes dan mati pucuk

Diabetes boleh menyebabkan mati pucuk kerana ia boleh merosakkan bekalan darah ke zakar dan saraf yang mengawal ereksi.

Apabila lelaki terangsang secara seksual, bahan kimia nitrik oksida dilepaskan ke dalam aliran darah. Nitrik oksida ini akan memberi isyarat kepada arteri dan otot di zakar untuk berehat, yang membolehkan lebih banyak darah mengalir ke dalam zakar. Ini memberi lelaki eraksi.

Namun, berbeza bagi lelaki menghidap diabetes dengan perubahan paras gula dalam darah terutamanya jika keadaan tidak diuruskan dengan baik. Apabila gula dalam darah terlalu tinggi, nitrik oksida kurang dihasilkan. Ini bermakna darah yang mengalir ke zakar tidak mencukupi untuk mendapat atau mengekalkan eraksi. Tahap nitrik oksida yang rendah sering dijumpai dalam kalangan penghidap diabetes.

Terlalu Gemuk Punca Lelaki Mati Pucuk

Kajian mengenai diabetes dan mati pucuk

Pusat Perubatan Universiti Boston melaporkan bahawa kira-kira separuh lelaki yang didiagnosis dengan diabetes jenis 2 akan mengalami ED dalam tempoh 5 hingga 10 tahun dari diagnosis mereka. Sekiranya mereka juga mempunyai penyakit jantung, kemungkinan impotens (kegagalan untuk menegangkan atau mengekalkan ketegangan zakar) menjadi lemah.

IKLAN

Walau bagaimanapun, hasil kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa jika anda mempunyai diabetes tetapi mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat, anda boleh mengurangkan simptom diabetes dan meningkatkan kesihatan seksual anda. Amalan gaya hidup ini termasuk memakan makanan yang seimbang dan mendapat senaman yang teratur.

Terlalu Gemuk Punca Lelaki Mati Pucuk

IKLAN

Diagnosis mati pucuk

Sekiranya anda mendapati perubahan dalam kekerapan atau tempoh ereksi, beritahu doktor atau rujuk ahli urologi. Ia mungkin sukar untuk membangkitkan isu-isu ini dengan doktor, tetapi mengelak daripada berbuat demikian akan menghalang anda mendapatkan bantuan yang diperlukan.

Doktor anda boleh mendiagnosis mati pucuk dengan mengkaji sejarah perubatan dan menilai simptom anda. Doktor mungkin akan melakukan ujian fizikal untuk memeriksa kemungkinan masalah saraf di zakar atau buah zakar. Ujian darah dan air kencing juga boleh membantu mendiagnosis masalah seperti kencing manis atau testosteron yang rendah.

IKLAN

Mereka mungkin boleh mengesyorkan ubat-ubatan tertentu dan merujuk anda kepada pakar kesihatan yang khusus mengenai ED.

Namun, jika anda tidak mengalami sebarang simptom mati pucuk, tetapi telah didiagnosis menghidap diabetes atau penyakit jantung, anda harus membincangkan kemungkinan diagnosis pada masa hadapan. Mereka boleh membantu anda menentukan langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil daripada sekarang.

OLEH : FARAH AZIZ

SUMBER : https://hellodoktor.com/

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI