Apabila menyebut tentang penyakit rabun warna, kebanyakan masyarakat masih tidak memahami tentang masalah ini.

Mereka menganggap ia sekadar masalah kecil dan sering menyangka golongan tersebut hanya boleh melihat warna hitam dan putih sahaja.

Masyarakat Sering Tersalah Persepsi

IKLAN

Persepsi tentang perkara itu adalah tidak benar sama-sekali kerana penghidap rabun warna cuma gagal membezakan beberapa warna sahaja.

Misalnya, orang yang memiliki mata normal melihat daun itu berwarna hijau tetapi bagi penghidap masalah itu, daun tersebut persepsinya mungkin menampakkan warna kuning.

IKLAN

Sama juga seperti warna biru dan ungu serta merah dan coklat. Golongan tersebut boleh menjadi keliru kerana menganggap warnanya kelihatan hampir-hampir sama.

IKLAN

Dua Penyebab Popular Masalah Rabun Warna

  1. Faktor Kongenital – Faktor ini berlaku sejak seseorang itu dilahirkan atau bermula semasa zaman kanak-kanaknya. Dalam erti kata lain, rabun warna ini diwarisi secara genetik dari keturunan yang sama.
  2. Faktor Perolehan – Faktor ini berlaku disebabkan penyakit yang singgah ke tubuh badan manusia. Antara penyakit popular yang boleh menyebabkan seseorang itu mengalami masalah rabun warna adalah seperti kencing manis, masalah katarak, glaukoma, proses penuaan serta kesan sampingan sesetengah ubat.

Kajian perubatan dunia pernah mengeluarkan nisbah daripada 12 orang lelaki, salah seorangnya pasti menghidap masalah ini manakala dari populasi wanita pula, daripada 200 orang wanita, hanya seorang sahaja mengalami masalah tersebut.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI