Kita beruntung kerana lahir pada era di mana maklumat itu sentiasa tersedia di hujung jari. Apa yang perlu kita buat ialah cari dan semak kesahihan sebarang berita atau khabar angin yang kita terima.

Apatah lagi jika kita menerima sebarang perkongsian yang langsung tiada sumber boleh dipercayai. Di kala negara sedang berjuang dan berperang dengan penularan wabak COVID-19, kebanjiran maklumat yang tidak sahih berlegar dengan cukup banyak sekali.

Akan tetapi dengan kerjasa keras daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta pelbagai badan kerajaan lain info-info palsu ini dapat dinafikan dengan pantas.

IKLAN
Tiada Gelombang Ketiga Berlaku Esok, KKM Nafi Sebaran Palsu Di Laman Media Sosial
Foto hiasan

Terbaru KKM menafikan satu lagi sebaran palsu yang boleh membuatkan orang ramai panik. Memetik laporan Astro Awani, KKM menafikan dakwaan bahawa akan berlaku penyebaran COVID-19 gelombang ketiga bermula pada esok, 31 Mac 2020.

KKM turut menafikan bahawa pihak mereka ada mengeluarkan arahan untuk menyeru orang ramai tidak keluar rumah pada musim hujan atau senja kerana kononnya virus itu mudah tersebar pada waktu-waktu tersebut.

IKLAN

Tiada Gelombang Ketiga Berlaku Esok, KKM Nafi Sebaran Palsu Di Laman Media Sosial

Dalam pada masa yang sama KKM juga menafikan mempunyai sebarang hubungan dengan pihak yang memohon bantuan peralatan perubatan dan makanan untuk kumpulan berisiko tinggi di Institut Medical Research (IMR) yang membuat saringan sampel COVID-19.

IKLAN

Jadi usahlah kita mudah percaya dengan khabar-khabar angin meerusi sebaran tidak sahih terutamanya di WhatsApp. Anda juga memainkan perana sangat penting untuk memperingati kedua orang tua sama ada yang tinggak bersama atau di kampung untuk mudah percaya dengan informasi seperti ini.

Sentiasa rujuk laman media sosial rasmi KKM dan jabatan kerajaan lain yang sentiasa memberikan maklumat sahih dan tepat.