Acap kali kita dengar orang mengambil pil untuk kurus atau turunkan berat badan. Tetapi menurut Nana Mahazan, tidak ada sebarang jalan short-cut untuk kurus, apa yang penting jaga pemakanan dan exercise. Malah dia menitik beratkan soal metabolism badan.

Di video Facebook berdurasi 10 minit lebih, Nana sempat memberi sepatah dua kata apabila ditanya tentang pil kurus mana yang berkesan.

IKLAN

“Orang kata nak workout kena pergi gym, sebenarnya tak payah! Kat rumah pun boleh. Pertama sekali yang anda boleh buat hari ini, iaitu elakan mengambil makanan atau minuman bergula.

“Nasi memang mengandungi gula tetapi ia lebih bagus daripada makanan manisan yang ada seperti Bombolini atau Chorus. Ada orang selalu bagi alasan tak makan nasi, tetapi mereka ambil manisan lepas tu tanya macam mana nak kurus, tak boleh lah! Stop taking sugar!” tegas Nana dalam videonya itu.

IKLAN

Nana turut mengakui dia sering mengambil nasi kerana dia tidak boleh hidup tanpa nasi malah bertambah, tetapi dia tidak mengambil ‘gula tambahan’ dalam menu makanan hariannya.

“Ada orang pula kata dia tak makan pagi petang tetapi end up beli minuman Boba Tea dan Creamel Macchiato. It’s a big no!

“70 – 80% untuk mendapatkan berat badan ideal dengan jaga permakanan dan selebihnya adalah exercise. Betapa pentingnya kita perlu menjaga pemakanan kita terlebih dahulu.

“Untuk mulakan diet, jangan mulakan diet drastik dengan hanya memakan buah sahaja. Benda-benda ni jangan buat terlalu extreme. Hidup dalam kesederhanaan, jangan salahkan makanan jika anda tidak turun kerana anda tidak mengubah habit makan.

“Saya cakap ini melalui apa yang saya amalkan, sebaiknya dapatkan nasihat pakar nutritionist yang sahih. Kita perlu ada usaha barulah segalanya akan berjalan dengan lancar.” Tuturnya lagi.

Malah Nana juga memberitahu apabila umur semakin meningkat metabolisma akan jatuh tetapi dengan mengawal pengambilan gula dan mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti exercise jika tidak mahu lemak dan kulit mengelebeh jatuh.

Nana juga sempat memberi nasihat kepada orang ramai jika ada masa terluang pergi temankan anak-anak bermain di padang dan keluarkan peluh sekali.

Malah Nana juga menekankan sebagai permulaan ambil masa sekurang-kurangnya 3 kali seminggu dan 15 minit untuk sehari sahaja. Tiada sebarang pil atau jalan short cut untuk turunkan berat badan.