Bantal adalah keperluan utama dalam bilik tidur terutamanya di katil anda. Lebih-lebih lagi jika anda sering dambakan waktu tidur yang berkualiti.

Namun begitu, pemilihan bantal yang tidak sesuai boleh menyebabkan leher anda berasa sakit-sakit sekali gus membuatkan anda tidak dapat tidur dengan lena.

Menerusi entri ini, Maskulin ingin kongsikan 4 tip pemilihan bantal yang betul

1. Material isian dalam bantal

Ikut 5 Tip Pemilihan Bantal Yang Betul Ini, Kalau Nak Tidur Anda Lena!

Jika anda mengalami alahan, sila semak label bantal yang diambil untuk mengetahui jenis bantal tersebut. Kebanyakannya, bantal yang diperbuat daripada fiber poliester atau poliuretana adalah hipoalergenik. Mereka yang ada alahan dinasihatkan untuk menggunakan bantal daripada jenis busa (foam).

Isian material yang berbeza juga memberikan kesan empuk yang berbeza. Contohnya, jika anda suka bantal yang lembut, cuba dapatkan bantal jenis kekabu. Jika anda suka bantal yang lebih pejal, pilihlah bantal foam.

IKLAN

2. Pilih saiz yang sesuai

Ikut 5 Tip Pemilihan Bantal Yang Betul Ini, Kalau Nak Tidur Anda Lena!

Bantal terdapat dalam pelbagai saiz. Kebiasaannya, saiz bantal terdiri daripada kecil (S), sederhana (M), besar/standard (L), saiz Queen ataupun saiz King. Walaupun ada antara kita yang memilih bantal berdasarkan saiz katil, ia adalah penting untuk mengambil kira saiz tubuh badan kita juga. Apakah panjang, lebar dan ketebalan bantal yang sesuai dengan tubuh kita.

3. Lihat struktur bantal

Ikut 5 Tip Pemilihan Bantal Yang Betul Ini, Kalau Nak Tidur Anda Lena!

Leher kita secara semulajadinya melengkung ke depan untuk memberi sokongan kepada berat kepala. Oleh itu, lengkung (curve) yang sama juga perlu dikekalkan semasa kita berada dalam keadaan berbaring.

IKLAN

Bantal yang terlalu tinggi semasa kita mengiring ataupun terlentang boleh menyebabkan leher bengkok berlebihan, menyalahi kedudukannya yang normal. Akibatnya, kita akan mengalami kekejangan otot di bahagian leher dan bahu. Apabila bangun tidur, mula terasa lenguh dan sengal-sengal di bahagian tersebut.

4. Suhu

Ikut 5 Tip Pemilihan Bantal Yang Betul Ini, Kalau Nak Tidur Anda Lena!

Walaupun ia belum dibuktikan secara saintifik, ramai pengguna bantal foam mengatakan bantal jenis ini menyerap suhu badan. Oleh itu, ia kurang selesa jika digunakan pada musim panas yang  berpanjangan.

5. Posisi tidur

Ikut 5 Tip Pemilihan Bantal Yang Betul Ini, Kalau Nak Tidur Anda Lena!

IKLAN

Jika anda gemar tidur secara terlentang, bantal yang sesuai untuk anda seharusnya tidak terlalu keras dan tidak terlalu tinggi. Semasa tidur, leher anda perlu disokong, manakala kepala anda pula seharusnya selari dan sama tinggi dengan bahagian atas belakang (upper back) dan tulang belakang anda sendiri.

Jika anda suka tidur mengiring, bantal yang sesuai untuk anda perlu mesra dengan kontur (bentuk) leher anda. Kepala juga mesti tinggi sedikit, cukup untuk memastikan tulang belakang anda lurus.

Bagi mereka yang suka tidur meniarap pula, bantal yang lebih rata (atau tanpa bantal) boleh digunakan untuk mengalas kepala. Bantal rata tersebut juga boleh diletakkan di bawah pinggul.

Tak salah jika anda cerewet dalam pemilihan bantal. Malah boleh saja jika anda cuba-cuba dahulu bantal tersebut sebelum membelinya.

Semoga bermanfaat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI