Cuba anda lihat di kalangan rakan-rakan anda ada tak rakan lelaki yang belum berkahwin tetapi usia mereka sudah hampir cecah 40 tahun?

Jangan naik hairan dulu kerana ini adalah satu fenomena moden yang telah berlaku sejak beberapa tahun ini. Terdapat pelbagai faktor sama ada faktor personal atau berdepan masalah luaran yang meyukarkan sesetengah lelaki berkahwin awal.

Mereka pasti ada sebab dan alasan sendiri dan itu adalah hak eksklusif mereka yang tidak boleh ditelah oleh sesiapa pun.

Namun setiap orang pasti ada sebab mereka sendiri kanapa memilih untuk kahwin lambat. Di bawah ini MASKULIN kongsikan 9 sebab yang mungkin menyebabkan mereka memilih untukkahwin lambat.

1. BELUM BERSEDIA

Untuk mejadi seorang suami seorang lelaki itu harus bersedia bukan sahaja dari segi kemampuan keawangan dan fizikal tetapi juga emosinya.

2. KEWANGAN BELUM KUKUH

Tinjauan Menunjukkan Semakin Ramai Lelaki Kahwin Lewat, Ini 9 Punca Utamanya

IKLAN

Seorang suami memounyai tanggungjawab yang sangat tinggi. Bukan mudah untuk memikul amanah menjaga anak gadis orang ni ya. Jangan fikir yang seronok saja! Dan perkahwinan pada zaman sekarang juga memerlukan kos yang paling tidak pun memerlukan anda mengumpul wang.

BACA: Hadam Perkongsian Lelaki Ini, Jangan Malu Kahwin Lambat Asalkan Tak Tersalah Pilih Pasangan Hidup!

3. TAK BERKENAN

Setiap orang pasti mempunyai pilihan tersendiri dan tak semua orang boleh sewenang-wenangnya jatuh cinta. Dan mungkin kalau ada yang berkenan di hati sudah di ambil orang.

IKLAN

4. FOKUS BELAJAR

Lain orang lain keutamaan mereka. Ada yang sibuk dengan pelajaran dan menyambung hingga ke peringkat Phd, jadi umur lebh kurang sudah 30 tahun baru mula nak mencari jodoh.

5. MASIH TANGGUNG KELUARGA

Ini antara pengorbanan yang cukup besar dilakukan oleh seorang lelaki. Mereka sanggup mengenepikan keinginan hati demi menjaga keluarganya. Dan ini biasa berlaku kepada lelaki yang menjadi anak sulung ketiadaan bapa dan menjagha ibu dan adik-adik.

6. BELUM PUAS BERSERONOK

Tinjauan Menunjukkan Semakin Ramai Lelaki Kahwin Lewat, Ini 9 Punca Utamanya

IKLAN

Anda mungkin habis belajar pada usia 24 tahun. Dan tahun-tahun berikutnya ingin dihabiskan untuk berdikari dan hidup selesa dengan gaji sendiri. Malah anda rasa inilah masa yang paling sesuai untuk menjelajah dan mengenali negara-negara luar. Sedar tak sedar umur sudah masuk lebih 30-an.

7. TERLALU MEMILIH

Orang senang saja berkata mengapa memilih sangat. Hakikatnya tak semua orang memilih untuk mencari jalan penyelesaian dengan mudah apatah lagi perihal jodoh. Bagi anda soal jodoh adalah hal yang sangat serius dan penting untuk masa depan lalu rela menunggu jodoh yang benar-benar sesuai mengikut pilihan hati.

8. INGIN CARI WANITA SEMPURNA

Mungkin anda silap kerana menganggap terdapat wanita sempurna di luar sana lalu menyebabkan terus membujang hingga lewat usia. Ketahuilah bahawa tiada manusia yang sempurna baik lelaki atau perempuan. Harus tiba masa anda ubah persepsi ini agar hidup lebih tenang dan aman untuk masa akan datang.

9. PERNAH KECEWA

Putus cinta adalah satu perkara yang menyakitkan. Ada orang boleh lupakan dalam sekelip mata dan ada orang yang ambil masa untuk pulih dan membuka hati mereka untuk orang lain. Disebabkan itulah anda memilih untuk tidak tergopoh-gapah berkahwin awal.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI