Ada sesetengah lelaki suka simpan misam dan jambang. Tapi tak kurang juga yang lebih selesa dengan penampilan kemas tanpa misai dan jambang.

Simpan janggut sahaja sudah memadai. Pahala pun dapat, bukan?

Tinggal di negara bercuaca tropika seperti Malaysia menuntut satu kesabaran yang luar biasa kepada lelaki yang menyimpan misai dan jambang yang lebat. Ia bukan satu perkara yang senang nak kena jaga.

Tip Bercukur Khusus Buat Jejaka Handsome, Barulah Kulit Wajah Licin & Berseri

Bagi ramai lelaki, bercukur merupakan satu rutin yang sudah menjadi kebiasaan dalam kehidupan seharian. Namun sebenarnya, masih ramai lelaki yang tak pandai bercukur dan menggunakan teknik yang betul.

Lalu boleh menyebabkan berlakunya kecederaan serta cukuran yang tidak rata. Ini semua dapat dielak jika anda bercukur dengan menggunakan teknik teknik yang betul.

BERSIHKAN WAJAH

 

IKLAN

Tip Bercukur Khusus Buat Jejaka Handsome, Barulah Kulit Wajah Licin & Berseri

Sebelum memulakan proses mencukur jambang, janggut atau misai ada beberapa langkah awal yang perlu anda lakukan. Jika anda ingin bercukur pada sebelah pagi pastikan selang masa sekurang-kurangnya 10 selepas bangun tidur. Ini bagi membantu kulit wajah berehat dahulu. Cuci wajah dengan pencuci muka pilihan untuk menghilangkan sel kulit mati dan membuka liang roma serta melembutkan kulit di bahagian misan dan janggut.

GUNA AIR SUAM

Tip Bercukur Khusus Buat Jejaka Handsome, Barulah Kulit Wajah Licin & Berseri

Satu perkara lagi yang perlu anda lakukan sebelum mula bercukur ialah dengan melekapkan wajah dengan tuala basah dengan air suam. Anda perlu melakukan proses ini sejurus selesai mencuci wajah. Ia membantu pori-pori terbuka dan memudahkan proses mencukur nanti.

IKLAN

KRIM PENCUKUR

Tip Bercukur Khusus Buat Jejaka Handsome, Barulah Kulit Wajah Licin & Berseri

Kira-kira 3 minit selepas itu, anda boleh mula sapukan krim pencukur. Sapukan dengan berus dengan gerakan berputar. Berus yang dipilih haruslah mempunyai bulu yang halus dan lembut agar kulit wajah anda lebih selesa dan boleh elak wajah tercalar. Pilihlah krim pencukur yang mengandungi minyak dan kandungan formulasi sesuai dengan kukit wajah sekali gus mengelak iritasi.

BACA: 10 Trik Nak Wajah Muda Dari Usia Sebenar, Antaranya Kena Kerap Berjalan Kaki!

MULA MENCUKUR 

Tip Bercukur Khusus Buat Jejaka Handsome, Barulah Kulit Wajah Licin & Berseri

IKLAN

Bahagian yang perlu anda fokuskan terlebih dahulu semasa bercukur ialah rahang, leher dan pipi. Ia perlu dilakukan di bahagian ini dahulu kerana ia mengikut lengkungan wajah dan mengelakkan daripada kulit wajah alami luka. Bahagian misai dan janggut pula perlu diberikan perhatian khusus kerana ia lebih banyak rambut. Cukur janggut pada satu arah sahaja iaitu mengikut tumbuhnya anak rambut. Gerakkan pisau dengan jalur searah agar tak cedera.

PENGGUNAAN GUNTING

Tip Bercukur Khusus Buat Jejaka Handsome, Barulah Kulit Wajah Licin & Berseri

Jika anda ingin menyimpan janggut atau misai pastikan pola bentuk seperti yang anda mahu tidak terjejas. Untuk mendapatkan hasil yang kemas anda perlu menggunakan gunting kecil yang khas. Untuk hasil yang lebih detail, anda perlu guna hair-clipper. Apa yang penting anda harus gunting terlebih dahulu bahagian tepi misai dan janggut yang ingin disimpan.

BILAS WAJAH SELEPAS SELESAI

Selepas anda selesai bercukur dan kemaskan apa yang patut, bersihkan wajah dengan menggunakan tuala. Bilaskan wajah dengan menggunakan air sejuk. Untuk mengembalikan kesegaran kulit wajah adan boleh sapukan krim pelembat atau penyegar. Set pencukur yang telah digunakan pulaperlulah direndam seketika dalam air suam sebelum dicuci.

MASKULIN yakin dengan menggunakan tip di atas anda boleh bercukur dengan selesa dan lebih baik. Dengan menggunakan teknik yang betul anda tak perlu lagi takut untuk berdepan dengan kecederaan wajah yang tak sepatutnya berlaku.

Salah satu perkara yang menakutkan lelaki ialah rasa rendah diri yang membungkam hati yang lara, Ini terjadi

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI