Image by Freepik

Kos penyelenggaraan kereta sama ada servis dan kondisi luaran selalunya pasti memeningkan kita. Bukan hanya dari segi kudrat tetapi kos yang kadangkala memang cukup tinggi.

Namun jika dapat tip cara memperelokkan kondisi mana-mana bahagian kereta dengan kos yang murah pastinya ia satu berita yang sangat baik!

Kereta bila sudah lama dipakai contohnya bila berusia empat tahun ke atas pastinya keadaan luaran akan bertambah ‘usang’. Antara bahagian yang sering menjadi pudar dan kusam lampu hadapan. Kalau anda perasan kereta yang lama sudah digunakan dan sering terdedah dengan cahaya matahari akan menjadi kekuningan.

Tip ‘Coating’ Lampu Kereta Agar Nampak Macam Baru Semula, Kos Tak Tinggi Pun!
Image by halayalex on Freepik

Sebenarnya ada cara murah dan mudah bagaimana kita boleh kembalikan lampu kereta jadi bersinar seperti baharu semula. Apa yang anda perlukan ialah beberapa peralatan, perkakasan, bahan dan masa di antara satu hingga dua jam.

IKLAN

Antara peralatan dan bahan yang diperlukan ialah kertas pasir, metal polish, masking tape, plastik, surat khabar lama dan penyembur warna clear.

Tip ‘Coating’ Lampu Kereta Agar Nampak Macam Baru Semula, Kos Tak Tinggi Pun!
Metal polish

LANGKAH-LANGKAH

Pertama sekali dapatkam metal polish yang baik. Dan sila gunakan metal polish yang sesuai untuk melakukan proses ini. Lakukan proses polish dengan menggosok pada bahagian permukaan lampu kereta.

IKLAN
Tip ‘Coating’ Lampu Kereta Agar Nampak Macam Baru Semula, Kos Tak Tinggi Pun!
Kertas pasir

BASUH SEKALI LAGI

Apabila anda selesai melakukan proses polish maka bolehlah kereta dibasuh secara menyeluruh. Jika rasa dah mencukupi anda boleh hentikan proses di sini sahaja. Namun untuk result yang lebih padu ikuti langkah berikutnya.

SPRAY CLEAR

Bagi menjadikan lampu lebih nampak baru, lakukan semburan dengan menggunakan spray clear. Tip; lakukan semburan pada jarak 10cm dari lampu. Tunggu sehingga kering. Rujuk gambar untuk spray clear yang sesuai.

IKLAN

Jika anda rasa lampu kereta anda sudah suram semacam mungkin boleh kembalikan ‘keceriaannya’ semula dengan tip yang dikongsi kali ini. Semoga ia memberikan manfaat kepada anda!

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI