Man Doing Laundry Reaching Inside Washing Machine

Rasanya setiap orang terutamanya lelaki pasti memiliki kemeja atau t-shirt berwarna putih dalam koleksi masing-masing.

Baju berwarna putih ini bersifat sangat universal dan ia boleh digayakan dengan pelbagai jenis cara. Malah ia juga baju yang versatil boleh dipakai dalam apa jua majlis.

Namun salah satu cabaran memiliki pakaian berwarna putih ini ialah mengekalkan warnanya dalam tempoh jangka masa yang panjang.

Kebiasaannya pakaian berwarna putih ini lama-kelamaan akan berubah menjadi kekuningan. Apatah lagi jika ia dibasuh menggunakan mesin basuh dengan air paip secara terus. Kemungkinan baju berwarna putih menjadi pudar dan kekuningan itu sangat tinggi.

Tip Kembalikan Semula Warna Kemeja & Baju Yang Kekuningan Menjadi Putih 

Tapi usah risau terdapat beberapa cara mudah bagaimana anda boleh mengembalikan baju berwarna putih kembali kepada asal.

IKLAN

PERIKSA LABEL

Pertama sekali anda harus periksa pada label baju. Jika ia menyatakan tidak boleh dicuci bersama peluntur usah guna peluntur! Satu perkara anda perlu tahu tidak semua jenis material boleh dicuci dengan menggunakan peluntur.

LAKUKAN PERCUBAAN

Jika tiada sebarang amaran pada label maka anda boleh gunakan peluntur sebagai ejen cucian. Andai anda pertama kali mahu gunakan ke atas baju tersebut, buatlah percubaan menggunakan peluntur di satu ‘spot’ kecil. Sebagai contoh cuba letakkan pada bahagian dalam kolar. Lihat sama ada ia berkesan atau tidak.

Tip Kembalikan Semula Warna Kemeja & Baju Yang Kekuningan Menjadi Putih 

IKLAN

RENDAM

Bila anda sudah betul-betul pasti peluntur selamat digunakan, lakukan rendaman pakaian tersebut dahulu sebelum cucian. Ini terutamanya kepada baju yang betul-betul kotor dan sangat pudar serta kekuningan warnanya.

Namun kebanyakan baju berwarna putih tidak memerlukan anda melakukan rendaman. Cukup hanya mengikut tetapan yang ada pasa mesin basuh sahaja.

TAMBAH PELUNTUR SECARA BERASINGAN

IKLAN

Apabila melakukan cucian menggunakan mesin basuh pastikan peluntur dimasukkan secara berasingan dengan detergen. Jika anda menggunakan peluntur yang sesuai buat semua fabrik anda boleh menambahnya pada permulaan kitaran cucian.

Manakala untuk peluntur cecair mengandungi klorin, anda boleh masukkan peluntur kira-kira 5 minit selepas cucian mula dilakukan.

KERINGKAN

Selepas selesai cucian pastikan anda mengeringkan pakaian tersebut di bawah cahaya matahari. Anda juga boleh mengeringkannya menggunakan mesin pengering dengan syarat ia tidak terlalu lama.

Selamat mencuba!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI