Setiap orang mempunyai karier yang berbeza-beza. Ada yang sukar dan tidak kurang juga menuntut menggunakan tenaga kudrat fizikal dan mental yang kuat.

Demi mencari rezeki yang halal kita semua bersedia melakukan apa sahaja termasuklah melakukan tugas-tugas sukar. Antara perkara yang tidak semua orang boleh lakukan ialah bekerja pada syif malam hingga awal pagi.

Terdapat banyak kerjaya yang melibatkan kerja syif malam terutamanya dalam industri pengeluaran, keselamatan dan operasi.

Bagi yang kerja syif malam kebiasaannya akan bermula antara 9 malam hingga 5 pagi. Dan apabila ia dilakukan ritma jam biologi akan berubah secara tidak langsung. Ia mengganggu ritma sirkadian iaitu waktu berjaga dan kitaran tidur yang normal.

Tip Kurangkan Kesan Buruk Terhadap Kesihatan Bila Kerja Syif Malam

IKLAN

Kerja syif malam juga boleh menyebabkan seseorang itu berasa sangat penat dan berdepan tekanan kerana badan memerlukan penyesuaian antara siang dan malam.

Jadi bagaimana anda yang bekerja pada syif malam boleh mengurangkan risiko terhadap kesihatan?

Tip Kurangkan Kesan Buruk Terhadap Kesihatan Bila Kerja Syif Malam

IKLAN

Terdapat beberapa cara yang boleh membantu;

1. Anda rancanglah jadual dengan baik untuk berdepan dan mengurangkan kesan-kesan daripada bekerja secara syif malam. Untuk aturan yang baik mulakan dengan kerja pada siang hari, petang dan malam kemudian diikuti dengan hari bercuti.

IKLAN

2. Pastikan anda dapatkan rehat yang secukupnya untuk tidur yang lebih berkualiti. Untuk dapatkan tidur berkualiti pastikan anda dalam keadaan yang selesa, gelap dan sunyi serta perlu bersikap konsisten dengan waktu untuk tidur.

3. Lakukan aktiviti seperti bersenam, meluangkan masa untuk bersama keluarga dan juga bekalan nutrisi yang secukupnya. Ia perlu diteruskan dari semasa ke semasa. Ia dapat meningkatkan lagi tahap kesihatan dan juga keimunan badan.

4. Jauhi sebarang minuman kopi, teh dan juga yang beralkohol. Bagi perokok usahlah berjaga dengan merokok dengan banyak kerana ia akan memburukkan lagi kesihatan anda.

5. Pastikan kesihatan tubuh badan sentiasa berada dalam keadaan baik. Jaga makan, bersenam dan tidur yang mencukupi. Jika itu semua dilakukan dengan baik pasti kerja anda pada syif malam akan dapat dilakukan dengan baik tanpa memberi sebarang kesan negatif kepada kesihatan diri.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI