Hong Kong kini menjadi salah satu destinasi yang sering mendapat perhatian daripada ramai pengembara muda dari negara kita. Walaupun Hong Kong kini dianggap sebagai antara salah sebuah negara yang mempunyai kos hidup paling tinggi di dunia namun tarikan wilayah yang pernah bernaung di bawah ‘payung’ British berjaya menarik minat ramai pengunjung.

Malah dalam tinjauan terkini mendapati Hong Kong, Singapura dan Paris adalah 3 kota yang paling ‘mahal’ untuk didiami.

BACA: 10 Tip Mengembara & Melancong Secara Solo Ke Luar Negara Dengan Selamat

Walau bagaimanapun jika anda pandai merancang perjalanan dan perbelanjaan melancong ke Hong Kong bukanlah satu perkara yang mustahil. Sekiranya anda merancang untuk ke Hong Kong apakah yang boleh anda expect.

Seorang pengguna Facebook, Afil Jefri telah berkongsi pengalamannya ke negara itu baru-baru ini. Sepanjang berada di sana, Afil berkongsi tentang beberapa perkara menarik. Antara yang utamanya ialah pro’s dan con’s tentang Hong Kong.

Jom ikuti perkongsian beliau di bawah;


Banyak benda best sebenarnya di Hong Kong. Tapi, ada juga benda yang tak berapa best. Jadi, saya share sikit apa yang best dan tak best.

YANG BEST

1. Kenderaan awamnya sistematik. Kalau naik bas pun, memang tak perlu tunggu lama. Kereta api MTR dia pun laju dan tak perlu tunggu lama.

2. Banyak tempat yang ada akses dengan kenderaan awam, jadi tak susah nak ke sesuatu tempat.

IKLAN

3. Banyak restoran dan tempat makan halal terutamanya makanan Indonesia memandangkan ada komuniti Indonesia di sana.

4. Dari segi kebersihan, standardnya tak jauh beza dengan tahap kebersihan Malaysia. Ada tempat bersih dan ada tempat kotor. (Boleh ke masuk dalam YANG BEST? Haha!)

5. Banyak tempat yang menarik untuk pencinta fotografi.

6. Ada trem yang tak ada di Malaysia.

7. Uber di sana boleh tahan mahal juga. Jadi, setakat nak ke tempat yang jaraknya dalam dua kilometer, saya berjalan kaki saja sebab cuacanya tak panas.

8. Boleh beli kat Octopus (kalau di Malaysia, macam kad Touch ’N Go) dengan harga lebih kurang HKD150. Dalam kad tu ada kredit HKD100 dan boleh dibeli di 7-11. Bila nak keluar dari Hong Kong, boleh refund kad Octopus tu di kaunter Train Ticket di lapangan terbang dan dapat balik jumlah baki yang ada dalam kad secara tunai.

YANG TAK BEST

1. Orang-orang Hong Kong tak ramai yang mesra.

2. Terlalu padat dengan bangunan dan banyak lampu isyarat. Jadi, kalau berjalan, sekejap-sekejap kena berhenti sebab kena tunggu lampu isyarat hijau.

IKLAN

3. Harga makanan sangat mahal. Lebih mahal adalah makanan halal. Kalau makanan haram, mungkin tak semahal makanan halal kerana bahan mentah mudah didapati.

4. Bukan saja makanan yang mahal, benda lain pun mahal termasuklah cenderahati macam fridge magnet dan sebagainya.

5. Jangan terkejut kalau nampak iklan harga rumah sewa HKD20,000 sebulan dan harga rumah yang dijual mencecah HKD30 juta. That’s why ramai homeless yang terpaksa tidur di dalam terowong subway, atas jejantas dan sebagainya.

IKLAN

6. Toilet tak ada paip. Jadi, kena practice istinjak guna tisu ya kawan-kawan. Hehe.

Jadi, itu antara beberapa benda yang best dan tak best sepanjang berada di Hong Kong. Seseronok mana pun negara orang, negara kita juga paling seronok.

Kalau nak bercuti sekejap, bolehlah. Tapi, kalau diberi pilihan untuk menetap, tetap akan pilih Malaysia. Hehe.

Afil,
Anak Malaysia

_____________________________________

Diharapkan perkongsian daripada saudara Afil boleh membantu anda yang merancang untuk berjalan-jalan ke Hong Kong. Semoga anda mendapat manfaat daripada perkongsian ini.

Berikut merupakan perkongsian asal di Facebook:

Foto: Afil Jefri