Terdapat 136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di dalam sebungkus mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO.

Daripada 136 bahan penambah itu, 24 daripadanya adalah garam natrium, di samping garam makan juga turut ditambah. Disebabkan itulah kenapa mi segera mengandungi natrium yang tinggi.

Trend Gila Suka Makan Mee Segera Pedas-Pedas, Ini 10 Bahan Bahaya Yang Terkandung Dalam Mee Segera

Satu paket mi segera sahaja boleh mengandungi kira-kira maksimum pengambilan harian yang dibenarkan 2,400 mg natrium.

Di samping banyak bahan penambah dan paras natrium yang tinggi, mi segera juga mengandungi jumlah lemak yang tinggi.

Tahukah anda bahawa kebanyakan mi segera digoreng dalam proses pembuatannya.Menurut Majlis Pengguna Hong Kong (HKCC) dan Pusat Keselamatan Makanan (CFS), sampel 3 cawan mi segera didapati mengandungi lebih daripada 30g daripada jumlah lemak bagi setiap pakej, yang merupakan lebih daripada 50% daripada had pengambilan harian bagi jumlah lemak untuk diet 2,000-kcal.

IKLAN

Trend Gila Suka Makan Mee Segera Pedas-Pedas, Ini 10 Bahan Bahaya Yang Terkandung Dalam Mee Segera

10 RAMUAN BAHAYA DALAM MEE SEGERA

KALSIUM SULFAT : Kapur Paris.

IKLAN

ASID TARTARIK : Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

KALSIUM OKSIDA : Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

BHT : Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada buah pinggang.

IKLAN

PROPYL GALLATE : Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin
yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.

PENTASODIUM TRIPHOSPHATE : Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit binatang juga
digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

Trend Gila Suka Makan Mee Segera Pedas-Pedas, Ini 10 Bahan Bahaya Yang Terkandung Dalam Mee Segera
PROPYLENE GLYCOL : Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

POLYDIMETHYLSILOXANE : Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.

PEWARNA TIRUAN (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine) : Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak dan mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran serta kerosakan saraf yang mungkin menjadi penyebab kanser

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI