Jangan cari pasal dengan minum susu kambing mentah!

MASKULIN tak dinafikan bahawa susu kambing menawarkan banyak khasiat yang baik untuk kita.

Antara khasiatnya ialah kandungan kalsium yang tinggi, kurang tekanan perncernaan, sesuai untuk pengidap anemia, mengimbangi asid lemak dalam tubuh, tinggi potassium dan kaya dengan protein.

Tapi awas! Jangan pula anda minum susu kambing mentah yang tidak diproses terlebih dahulu. Baru-baru ini telah dilaporkan seramai 8 individu telah dijangkiti dengan wabak brucellosis akibat meminum susu kambing mentah daripada sebuah ladang ternakan.

Usah Cari Nahas Dengan Minum Susu Kambing Mentah, Wabak Bahaya Menanti!

IKLAN

BOLEH BAWA MAUT

Hasil sisatan lanjut juga mendapati susu diminum mangsa telah dicemari kuman Brucella, sejenis kuman merbahaya yang boleh membawa maut!

Malah sebenarnya penjualan susu mentah juga menyalahi undang-undang kerana ia bertentangan dengan Akta Makanan 1983 yang membawa hukuman denda tak melebihi RM10,000 atau penjara tak melebihi 5 tahun.

Usah Cari Nahas Dengan Minum Susu Kambing Mentah, Wabak Bahaya Menanti!

IKLAN

BACA: Sebelum Beli, Sila Ambil Tahu Dahulu Jenis Susu Yang Berbeza Di Pasaran

RISIKO LEBIH TINGGI

Selain bakteria Brucella kuman lain yang merbahaya ialah mycobacterium bovis dan MERS-CoV yang juga boleh membawa maut.

IKLAN

Sesetengah orang mengambil susu mentah gara-gara percaya ia dapat meningkatkan ketahanan badan. Malah ada beranggapan ia boleh menjadi tonik hari atau merawat penyakit seperti demam kuning. Tak kurang juga ada yang suka minum susu mentah kerana suka akan rasa eksotiknya.

Usah Cari Nahas Dengan Minum Susu Kambing Mentah, Wabak Bahaya Menanti!
Foto: Public Health Malaysia

Pengguna perlu bijak membezakan susu mentah dan susu yang melalui proses pempastueran suhu ultra tinggi (UHT) atau paling minimum dipanaskan pada susu tertentu.

Meminum susu mentah juga amat merbahaya terutamanya kepada golongan orang tua, wanita hamil dan juga kanak-kanak kerana sistem kekebalan atau imunisasi yang rendah.

Selain itu, meminum susu mentah juga boleh meningkatkan risiko kepada pelbagai jenis penyakit yang boleh mengganggu fungsi ginjal dan juga pencernaaan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI