Ramai di antara kita akan mengalami masalah makanan tamat tempoh atau expired, lebih-lebih lagi golongan remaja yang masih bujang kan?

Tahukah anda bahawa tidak semua makanan yang telah luput tarikh itu perlu dibuang dan tidak boleh dimakan.

Menurut pakar Paul VanLandingham dari Center for Food and Beverage Management of Johnson & Wales University kita masih boleh memakan sesuatu makanan yang sudah tamat tarikh luput, maka kita akan membuangnya.

1. Pasta Kering

Tahukah kamu pasta kering boleh disimpan satu hingga dua tahun daripada tarikh yang dicetak.

2. Bijirin

Apabila tidak dibuka, bijirin sarapan boleh disimpan selama enam hingga lapan bulan selepas tarikh tamat. Jika dibuka, bijirin akan kekal segar antara empat dan enam bulan.

IKLAN

3. Daging Mentah

Walaupun daging mentah dan ayam hanya akan disimpan selama beberapa hari dalam peti sejuk, tetapi barang-barang ini dapat disimpan melewati tarikh jualan mereka jika anda membekukan mereka. Daging akan bertahan tiga hingga empat bulan, sementara ayam atau ayam belanda boleh dibekukan selama setahun.

4. Ikan Mentah

Seperti daging mentah dan ayam, ikan mentah boleh bertahan lebih lama – antara enam dan sembilan bulan dari tarikh jika anda membekukannya.

5. Keju

Secara umumnya, keju selamat dimakan walaupun melebihi tarikh luputnya. Seperti banyak barangan makanan, rupa dan bau akan memberitahu anda lebih lanjut sama ada keju selamat untuk dimakan atau tidak.

IKLAN

6. Sayur Dan Buah Sejuk Beku

Eat By Date memberitahu bahawa sayur dan buah sejuk beku yang tidak dibuka boleh disimpan selama lapan hingga 10 bulan selepas tarikh luput.

7. Susu

Susu boleh bertahan lima hari atau lebih lewat dari tarikh luput. Berapa lama ia bergantung kepada kandungan lemaknya. Walaupun susu tanpa lemak boleh bertahan antara tujuh dan 10 hari, anda boleh menyimpan susu lima hingga tujuh dari tarih luput. Jika susu rosak, ia akan kelihatan berwarna dengan tekstur yang kental dan berbau masam.

8. Makanan Dalam Tin

Walaupun tidak semua makanan dalam tin boleh bertahan lama, tetapi kebanyakan masih boleh dimakan walaupun melepasi tarikh luput dan ianya telah terbukti oleh sains.

IKLAN

9. Roti

Sama seperti keju, roti juga boleh dimakan walaupun selepas tamat tarikh luput. Semuanya bergantung kepada rupa dan bau roti tersebut, jika sudah naik cendawan maka buang sahaja.

Roti yang dibungkus boleh disimpan selama lima hingga tujuh hari pada suhu bilik jika disimpan dengan betul.

Setelah didinginkan, ia akan mengekalkan kesegarannya selama tiga hingga empat hari sebelum menjadi basi. Jika anda ingin melanjutkan hayatnya, roti yang dibungkus akan tetap segar sekurang-kurangnya tiga bulan dalam peti sejuk.

Sumber : Insider

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI