10 Penyakit Tersembunyi Bila Lelaki Terlalu Kerap Kencing

Diabetes

Kerap membuang air kecil dalam jumlah yang tidak normal air kencing sering merupakan gejala diabetes. Ini kerana badan cuba untuk membersihkan glukosa tidak digunakan dalam darah melalui air kencing.
10 Penyakit Tersembunyi Bila Lelaki Terlalu Kerap Kencing

Gangguan Prostat

Pembesaran prostat boleh memerah uretra atau saluran kencing dan menutup aliran air kencing. Ini menyebabkan kerengsaan dinding pundi kencing. Hasilnya, pundi kencing menjadi mudah untuk mengecut walaupun terdapat sedikit air kencing, selalu ada rasa yang ingin buang air kecil.
Mengambil Ubat-ubatan Diuretik

Mengambil ubat-ubatan diuretik, ubat untuk tekanan darah tinggi atau pembendungan cecair di dalam buah pinggang. Ubat ini akan mengeluarkan cecair berlebihan dalam badan, menyebabkan keinginan untuk sentiasa membuang air kecil.
10 Penyakit Tersembunyi Bila Lelaki Terlalu Kerap Kencing

IKLAN

Strok atau Penyakit Saraf.

Kerosakan pada saraf yang berkaitan dengan fungsi pundi kencing boleh menyebabkan kerap seorang membuang air kecil.
Diverticulitis

Diverticulitis atau keradangan di dinding usus besar. Tanda-tandanya adalah sakit yang bermula dari pusat dan bergerak ke bahagian bawah abdomen, demam, kerap membuang air kecil disertai dengan sakit ketika membuang air kecil, pendarahan rektum.
10 Penyakit Tersembunyi Bila Lelaki Terlalu Kerap Kencing

Faktor Psikologi

IKLAN

Salah satu daripada perkara tersebut adalah kebimbangan yang berlebihan dan lama. Sebagai contoh, kebimbangan tentang kewangan, kerja, sekolah, atau keluarga, tetapi tidak boleh menjelaskan mengapa tertentu (gangguan kebimbangan keseluruhan). Gejala di samping kerap membuang air kecil yang berdebar-debar, berpeluh, ketegangan otot, insomnia, mudah terperanjat, cepat marah, sukar menumpukan perhatian, menggeletar, loya, cirit-birit, sakit belakang, dan sakit kepala.

Jangkitan Saluran Kencing

Sentiasa mahu untuk membuang air kecil yang tidak dapat ditahan, dan disertai dengan demam dan rasa tidak selesa atau sakit di bahagian perut boleh menjadi tanda jangkitan saluran kencing.

10 Penyakit Tersembunyi Bila Lelaki Terlalu Kerap Kencing

IKLAN

Pundi kencing terlalu aktif

Keadaan di mana otot-otot pundi kencing kontrak tiba-tiba di luar kawalan, menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil kencing walaupun pundi kencing tidak penuh air kencing.

10 Penyakit Tersembunyi Bila Lelaki Terlalu Kerap Kencing

Jangkitan Buah Pinggang

Selain kerap membuang air kecil, gejala termasuk sakit belakang, sakit di pangkal paha, loya, muntah-muntah, cirit-birit, demam dan menggigil.
Batu Karang

Batu karang adalah batu mineral yang terbentuk di dalam pundi kencing sebagai air kencing pekat. Gejala-gejala lain daripada batu karang dalam pundi kencing adalah kencing keluar sedikit disertai dengan sakit, bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil, sakit di bahagian bawah abdomen, terdapat darah dalam air kencing atau warna air kencing bertukar gelap dan keruh

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI