People photo created by ArthurHidden - www.freepik.com

Sibuk merupakan alasan nombor satu mengapa ramai orang tak bersenam.

Sejauh mana kesibukan mereka sampai tiada masa nak curi untuk 10 minit sekali pun kita tak tahu. Apa-apa pun lain orang lain gaya hidupnya. Tapi tahukah anda selain bersenam secara harfiahnya terdapat beberapa aktiviti atau tabiat boleh anda lakukan untuk mengeluarkan peluh atau membakar kalori seperti bersenam?

Ikuti 12 cara mudah ini di bawah!

Parking kereta jauh

Letak kenderaan anda di tempat letak kereta agak jauh agar anda boleh memaksa diri anda untuk banyak berjalan. Berjalanlah di mana sahaja dan pada bila masa yang anda sukai. Dengan berjalan kaki selama 20 minit bersamaan dengan 2000 langkah, anda telah berjaya membakar 100 kalori.

Makan sikit tapi kerap

Jika anda makan sedikit tetapi lebih kerap, badan anda akan sentiasa mencernakan makanan, sekali gus menjadi lebih aktif untuk membakar kalori. Makan dengan cara ini lebih menyihatkan jika dibandingkan anda makan banyak satu atau dua kali dalam sehari.

Naik tangga

12 Jenis Aktiviti Mampu Keluarkan Peluh Buat Anda Tak Sempat Nak Bersenam
People photo created by ArthurHidden – www.freepik.com

Setiap larian tangga boleh membakar sebanyak 5 kalori. Walaupun hanya 5 kalori, lebih baik daripada tiada langsung. Oleh itu mulai dari sekarang. Latih diri anda untuk naik dan turun tangga sama ada di pejabat atau di rumah berserta dengan sedikit senaman selama 30 minit. Dengan aktiviti ini, anda telah dapat membakar sebanyak 100 kalori.

IKLAN

Makan makanan pedas

Makan makanan pedas seperti cili juga boleh menghilangkan kalori. Cili mengandung capsaicin yang akan memanaskan badan, mempercepat metabolisme dan membantu tubuh membakar kalori dengan lebih cepat.

Hubungan intim

Aktiviti ini merupakan senaman yang baik kerana ia dapat membakar banyak kalori. Seberapa banyak kalori yang terbakar selama melakukan hubungan kelamin bergantung pada berat badan, durasi dan seberapa banyak gerakan yang dilakukan.

Sebagai contoh, jika seseorang mempunyai berat 70 kg, berhubungan selama 15 minit, ia akan membakar sekitar 72 kalori. Jika orang tersebut berhubungan kelamin selama 5 minit, maka dia akan membakar sebanyak 24 kalori. Jika dia berhubungan selama 45 minit, maka kalori yang terbakar adalah 216 kalori.

Tidak hanya hubungan kelamin, pemanasan (foreplay) juga membakar kalori meskipun dalam jumlah yang lebih sedikit. Orang yang sama seperti di atas akan membakar sebanyak 25 kalori jika melakukan pemanasan selama 15 minit. Ia akan membakar 216 kalori jika melakukan 45 minit pemanasan.

IKLAN

Ketawa

12 Jenis Aktiviti Mampu Keluarkan Peluh Buat Anda Tak Sempat Nak Bersenam
Man photo created by KamranAydinov – www.freepik.com

Membakar kalori dengan ketawa mungkin kedengaran tidak masuk akal, tapi ketawa mampu meningkatkan denyut jantung dan mempercepat metabolisme yang mempengaruhi berat badan seseorang.

Minum kopi dan suplemen metabolisme

Kafein merangsang sistem saraf di dalam badan dan membantu untuk memecahkan lemak-lemak kepada bentuk yang paling ringkas. Ia juga membantu dalam pengeluaran hormon adrenaline. Suatu kajian mengatakan purata kadar metabolisme mereka yang meminum kopi berkafein adalah 16% lebih tinggi berbanding mereka yang meminum kopi tanpa kafein.

Melompat

Melakukan senaman melompat atau skipping selama 15 minit dalam sehari mampu membakar lebih 100 kalori.

IKLAN

Buat kerja rumah

12 Jenis Aktiviti Mampu Keluarkan Peluh Buat Anda Tak Sempat Nak Bersenam
People photo created by yanalya – www.freepik.com

Cuci rumah, membasuh baju dan lain-lain kerja rumah adalah salah satu cara bersenam juga. Habiskan masa selama 45 minit dengan mencuci, menyidai dan menggosok pakaian anda dan anda boleh membakar 100 kalori.

Berdiri

Jika anda berdiri selama 20 minit selang beberapa jam, ia dapat membakar 100 kalori dalam badan. Anda boleh lakukan aktiviti ini sama ada di pejabat (berdiri semasa menjawab panggilan telefon, bercakap dengan rakan sekerja atau ketika melakukan pembentangan kertas kerja). Tidak pun anda lakukan aktiviti ini di rumah.

Tidur

Anda boleh membakar 100 kalori semasa tidur jika anda menambah dua hingga 5 pound berat otot anda. Bagaimana? Tambahkan pengambilan protein anda dan bersenam di gim.

Bermain pool/snooker

Bermain pool dan snooker selama 40 minit dapat membakar 100 kalori. Bayangkan kalau bermain selama berjam-jam? Mesti banyak kalori yang sudah terbakar.

https://www.youtube.com/watch?v=EzKC5HjFbJ8&t=5s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI