Kesan Buruk Tabiat Suka Lepak Makan Sampai 2, 3 Pagi!

2, 3 Pagi Masih Lepak Makan Dekat Mamak? Ini Kesan Pada Kesihatan Yang Bakal Anda Terima!

Tabiat makan pada lewat malam adalah kurang sihat dan boleh memberikan kesan negatif  ke atas kesihatan. Fikirkan alternatif yang boleh anda amalkan untuk kekal sihat sepanjang hayat!

Ini 4 kesan buruk suka sangat makan lewat malam

1.PEDIH ULU HATI

Refluks asid adalah satu keadaan yang menyebabkan pedih ulu hati yang merosakkan esofagus. Ia boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan seperti asma, serak kronik, dan dalam kes-kes  teruk, menyebabkan kanser esofagus. Dalam kes ekstrem juga boleh menyebabkan ulser jika tidak dirawat.

2, 3 Pagi Masih Lepak Makan Dekat Mamak? Ini Kesan Pada Kesihatan Yang Bakal Anda Terima!

IKLAN

2.WAKTU TIDUR GAGAL

Salah satu fungsi utama tidur adalah untuk membantu anda pulih dari penat bekerja di siang hari, jadi anda boleh bangun dengan penuh bertenaga. Tidur penting untuk mental, fizikal, dan emosi kesejahteraan. Kurang tidur boleh menyebabkan kelesuan, keletihan mental dan fizikal, kesukaran dalam  komunikasi, ingatan yang lemah atau kehilangan ingatan.

Kebanyakan orang mengalami kekurangan tidur apabila terlalu gemar keluar makan lewat malam. SATU HIDANGAN BERAT DIAMBIL PADA LEWAT MALAM MENYEBABKAN BADAN TERPAKSA BEKERJA KERAS UNTUK MENCERNAKAN MAKANAN TERSEBUT. Ini juga akan menyebabkan kepenatan kerana organ organ pencernaan kita tidak mendapat rehat yang secukupnya kerana bekerja sepanjang malam untuk mencernakan makanan makanan tersebut.

3.PENGHADAMAN TIDAK SEMPURNA

Makan pada lewat malam menghalang penghapusan toksin yang terhasil semasa proses pencernaan, ini boleh menyebabkan masalah gas dan kekejangan perut. Apabila anda tidur, sistem penghadaman menjadi lambat dan nutrien dalam makanan tidak dapat diserap sepenuhnya.

IKLAN

Ini mencetuskan penukaran makanan menjadi lemak dan membawa kepada kenaikan berat badan. Mereka yang mengadu kembung perut tidak sedar bahawa ia adalah daripada makanan yang tertinggal dari pencernaan yang tidak sempurna.

2, 3 Pagi Masih Lepak Makan Dekat Mamak? Ini Kesan Pada Kesihatan Yang Bakal Anda Terima!

4. ANGIN AHMAR

Tidur selepas makan juga boleh meningkatkan peluang anda mempunyai strok, menurut satu kajian yang dilakukan di Universiti Ioannina Sekolah Perubatan di Greece. Kajian, yang memberi tumpuan kepada 500 orang yang sihat 250 yang sebelum ini telah mengalami strok dan 250 yang telah didiagnosis dengan sindrom koronari akut  mendapati bahawa orang-orang yang menunggu terpanjang antara makan dan tidur pada risiko rendah untuk strok.

IKLAN

Menurut kajian Refluks asid boleh menyebabkan apnea tidur, yang dikaitkan dengan strok. Satu lagi teori adalah bahawa proses pencernaan yang memberi kesan pada tekanan darah, tahap gula darah dan kolesterol mungkin boleh menyebabkan strok.

2, 3 Pagi Masih Lepak Makan Dekat Mamak? Ini Kesan Pada Kesihatan Yang Bakal Anda Terima!
TIP ELAK DARI TERMAKAN LEWAT MALAM LAGI!

1. Makan sebelum 6:00 petang. Ini akan memberikan anda rasa kenyang, mengurangkan kelaparan pada lewat malam dan menyediakan badan anda untuk tidur malam yang baik.

2.Apabila anda berkeinginan untuk makan lewat malam, makan atau minum lah sesuatu yang rendah kalori yang akan memberikan anda khasiat dari segi emosi dan fizikal. Satu paket oat panas, dengan pengisian 150 kalori adalah memadai.

3. Jika anda mempunyai tabiat makan lewat malam, anda boleh secara perlahan menukarnya dengan mengurangkan jumlah makanan yang anda makan setiap malam dan kemudian memilih makanan yang lebih berasaskan sayuran dan semula jadi. Makanan seperti ini adalah lebih sihat, lebih berkhasiat serta lebih rendah dalam kalori.

4. Jangan makan makanan yang telah diproses, tepung putih atau gula selepas 6:00 petang. Makanan ini boleh menyebabkan gangguan regulasi tahap gula dalam badan anda dan membawa kepada kelaparan lewat malam yang lebih teruk.

5.Satu strategi menarik untuk mengelakkan tabiat ini adalah dengan memberus gigi lebih awal pada sebelah petang. Ramai mendapati bahawa selepas mereka berus gigi mereka, mereka tidak berkeinginan untuk makan lebih banyak makanan kerana tidak mahu mengulangi rutin kebersihan gigi mereka lagi.
 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI