Satu masalah utama lelaki daripada segi penampilan ialah masalah perut buncit. Jika dulu, lelaki perut buncit ini khas untuk mereka yang sudah berkahwin. Tetapi sekarang, yang belum berkahwin pun perut sudah ‘maju ke depan.’

Walau tidak ada sixpack ,perut leper atau tidak buncit boleh menjadi satu kebanggan buat lelaki yang mementingkan penampilan . Malah keyakinan untuk berfesyen juga lebih terserlah, tak perlu nak selindung disebalik baju-baju besar. Buat anda yang ingin terus-menerus berusaha untuk mendapatkan perut kempis, kena tahu minuman juga berperanan penting. Terdapat 3 minuman yang perlu anda elakkan sepanjang diet perut kempis iaitu…

1. Kafein

IKLAN

Bergantung pada jenis dan kuantiti air kopi yang anda ambil mungkin dapat memberi kesan buncit sementara. Ini kerana kopi mengandungi sifat asid yang menyebabkan perut terasa tidak selesa dan memulas.

2. Air gas

IKLAN

Bukan sahaja manis bergula yang boleh merisikokan pada diabetes malah kecendurungan untuk perut buncit juga! Gas dari air berkarbonat tidak dapat dihadam jadi ia terkumpul dalam perut dan secara tak lansung beri kesan pada bentuk perut. Anda akan kerap mengeluarkan angin samada sendawa atau kentut sebagai pembuangan gas tersebut.

IKLAN

3. Susu

Mereka yang mempunyai isu laktosa susu mudah untuk terkena perut kembung dan ketidakselesaan. Namun anda masih boleh mengambil susu dengan kadar yang secukupnya.

Apa pun lebih baik anda konsum air putih atau jus buahan dan sayuran sahaja, ianya sumber hidrasi paling bersih dan dapat menjaga penghadaman dengan aktif.