FUAD AL-HAKIM

Gimnasium telah mengubah nasib dan dirinya 360 darjah. Dahulu orang memanggilnya dengan pelbagai gelaran dan kini dia mampu tersenyum tatkala memiliki tubuh sasa malah menjadi juara Manhunt 2015 adalah bukti kesungguhannya yang tidak berbelah bahagi. Ikuti tip yang diberikan bersama Maskulin.

4 Biji Telur Dan Kopi Kosong Untuk Sarapan Pagi_Fuad Al-Hakim

Mulakan sekarang!

Sekali pandang, memang tiada siapa yang menyangka bahawa juara Manhunt 2015, Fuad Al-Hakim, pernah mengalami masalah peribadi yang menjejas fizikalnya. Kini dia kembali beraksi di gelanggang seni untuk mengabdikan bakat terpendamnya sebagai seorang pelakon dan model. Baginya sebelum menjadi seorang yang dikenali, seseorang itu haruslah bersedia dari segi fizikal terlebih dahulu.

“Jangan takut untuk ke gimnasium kerana di situlah anda akan melihat transformasi diri anda secara lebih baik. Dahulu saya pun asyik berlari di treadmill tanpa membuat sebarang latihan beban. Rasa malu ditertawakan, tapi itu dahulu, buat sahaja mengikut kata hati, cari teman untuk membantu anda pasti boleh berjaya.”

4 Biji Telur Dan Kopi Kosong Untuk Sarapan Pagi_Fuad Al-Hakim

“Bagi anda yang masih baru iaitu beginner dalam bidang bina badan ini, anda harus memahami langkah-langkah tepat bagaimana pergerakan awal boleh dilakukan. Manfaatkan sahaja aplikasi terkini yang ada. Laman youtube juga mempunyai terlalu banyak video workout yang anda boleh download dan cuba ikuti langkah yang disediakan. Jangan gelojoh dan nak cepat siap. Belajar satu satu. Take it slow, ini penting untuk mengelakkan kecederaan. Antara contoh senaman yang anda boleh lakukan adalah dengan melakukan senaman darbell dan dumbbell, mesin inchline bench press dan mesin chest fly.”

4 Biji Telur Dan Kopi Kosong Untuk Sarapan Pagi_Fuad Al-Hakim

Kerap buat latihan

“Sebagai orang baru, anda boleh lakukan latihan lebih kerap berbanding mereka yang sudah lama dalam bidang ini. Anda akan dapat belajar untuk mengerjakan otot anda secara lebih keras dan menyebabkan kerosakan atau otot terkoyak yang mengambil masa yang lama untuk sembuh. Walau bagaimanapun, untuk orang yang baru, kerosakan otot akan mengambil masa yang cepat untuk sembuh kerana kesan koyakkan masih baru.

IKLAN

“Jangan risau, ia adalah satu kebaikan untuk seorang ahli bina badan kerana ia akan menggalakkan badan untuk pulih dan seterusnya menyebabkan peningkatan pembentukan otot untuk workout yang seterusnya. Ini adalah apa yang dinamakan bina badan satu kitaran yang berterusan one-step-back, two-steps-forward, dan ulang berulang kali untuk minggu seterusnya. Oleh kerana itu, tempoh rehat dan tidur amat penting kerana semasa inilah badan akan berehat dan memulihkan otot yang rosak (two-steps-forward).

4 Biji Telur Dan Kopi Kosong Untuk Sarapan Pagi_Fuad Al-Hakim

Latihan secara berperingkat

“Saya mencadangkan anda untuk pecahkan latihan bina badan kepada dua hari iaitu  bahagian atas badan kecuali abs pada hari pertama, bahagian bawah badan (lower body) berserta abs pada hari kedua. Oleh kerana matlamat kita untuk melatih setiap bahagian otot dua kali seminggu, anda boleh mulakan hari pertama dan kedua pada hari Isnin dan Selasa sebagai contoh.

“Untuk mendapatkan berat badan ideal pula, anda perlu menambah jumlah otot dan lemak secara seimbang. Menaikkan berat badan dengan menambah lemak sahaja akan membuat bentuk tubuh menjadi kurang cantik, oleh karena itu kita juga perlu meningkatkan jumlah otot agar bentuk tubuh menjadi lebih padat berisi.”

4 Biji Telur Dan Kopi Kosong Untuk Sarapan Pagi_Fuad Al-Hakim

Teknik tambah otot

IKLAN

1.Kawal pola pemakanan secara disiplin, cuba makan lima hingga enam kali sehari, tinggi protein, karbohidrat dan lemak dalam jumlah sedang bertujuan untuk meningkatkan kemasukan kalori yang penting untuk penambahan berat badan dan otot.

 

2.Rutin latihan, melatih setiap bahagian otot tubuh dalam seminggu secara berjadual.

  1. Pola rehat, dapatkan kualiti rehat yang cukup untuk pembentukan otot.

4.Pengambilan suplemen, pilih suplemen yang sesuai mengikut program latihan, banyakkan minum air.

 

 

IKLAN

Pelan Diet

Pola makan adalah salah satu aspek penting dalam keberhasilan pembentukan tubuh. Konsep pola makan dari program anda setiap hari adalah dengan menambahkan kalori dari jenis makanan yang ideal dan pilihan suplemen cenderung mencari weight gainer yang berkalori cukup tinggi.

Sarapan

  • 4 biji telur rebus
  • Kopi kosong

 

Tengah hari

  • 150-250gram dada ayam / ikan / sapi
  • 100 gram sayuran

Snack Siang

  • 2 potong roti gandum / 1 cup oatmeal
  • Susu tinggi kalori dan protein (weight gainer)

 

Makan Malam (Sebelum jam 7 malam)

  • 150gram dada ayam / ikan / sapi
  • 100gram sayuran

 

4 Biji Telur Dan Kopi Kosong Untuk Sarapan Pagi_Fuad Al-Hakim

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI