GOUT BERLAKU DISEBABKAN OLEH URIK ASID YANG BERLEBIHAN DALAM DARAH. MENDAPAN KRISTAL URIK ASID (MONOSODIUM URATE) PADA PERSEKITARAN SENDI ATAUPUN DI DALAM SENDI MENIMBULKAN KERADANGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN SAKIT SENDI. METABOLISME DAN PENGENDALIAN URIK ASID YANG TIDAK SEIMBANG, SAMA ADA PENGELUARAN YANG BERLEBIHAN ATAU KEGAGALAN BUAH PINGGANG UNTUK MENYINGKIRKANNYA, MENGAKIBATKAN URIK ASID YANG BERLEBIHAN.

 7 Cara Paling Senang Kurangkan Gout

KERANGAN

Perlu mengurangkan pengambilan makanan laut sewaktu mengalami serangan. Cukup sekadar pengambilan setakat 4-6 auns sehari. Ini adalah kerana sumber makanan ini kaya dengan purin, yang mana akan diuraikan menjadi asid urik.

7 Cara Paling Senang Kurangkan Gout

DAGING MERAH

Tidak semua daging mengandungi kandungan purin yang sama. Sebagaimana diketahui daging putih lebih baik berbanding daging merah. Seperti mana yang kita semua tahu, daging putih lebih baik daripada merah. Akan tetapi, sesekali menikmati daging merah tidak mengapa. Jika anda ingin makan, pilihlah daging lembu berbanding ayam belanda dan kambing.

AYAM BELANDA

IKLAN

Ayam Belanda dan angsa mengandungi kandungan purin yang lebih tinggi berbanding lain-lain jenis makanan. Jadi, elakkannya! Ayam (selain ayam Belanda) dan itik merupakan pilihan paling selamat. Daging di bahagian kaki adalah lebih baik berbanding dada dan kulit.

7 Cara Paling Senang Kurangkan Gout

MINUMAN MANIS

Elakkan meminum minuman manis dengan sirap jagung yang kaya dengan fruktosa seperti soda atau minuman buah-buahan. Ini kerana pemanis merangsang tubuh menghasilkan lebih banyak asid urik.

IKLAN

7 Cara Paling Senang Kurangkan Gout

HERRING

Elakkan sama sekali herring, begitu juga dengan tuna dan ikan bilis. Sebaliknya udang, udang kara, belut dan ketam agak selamat untuk dimakan oleh anda.

7 Cara Paling Senang Kurangkan Gout

IKLAN

ASPARAGUS

Asparagus, bunga kubis, bayam dan cendawan kaya dengan purin jika dibandingkan dengan lain-lain jenis sayuran. Namun, anda masih boleh mengambilnya dengan kadar sepatutnya.

7 Cara Paling Senang Kurangkan Gout

HATI

Organ dalaman seperti hati, buah pinggang dan pankreas PATUT DIELAKKAN sama sekali.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI