Untunglah bagi lelaki yang perutnya belum buncit. Kalau tak mahu masalah perut buncit menghantui hidup anda di kemudian hari, pastikan anda ikuti 4 rahsia ini. Percayalah, kalau anda ikut, pasti perut susah nak buncit.

1. Elak ambil minuman berkarbonat

4 Rahsia Ini Kalau Ikut Perut Susah Nak Buncit. No 3, Kena Hati-hati!

Buat pencinta minuman berkarbonat, pengambilan minuman berkarbonat yang banyak mungkin boleh menjadi antara punca utama perut anda buncit. Minuman tersebut memang sedap untuk menghilangkan dahaga, tetapi anda juga telah “menelan” buih karbon dioksida. Udara tambahan itu berada di dalam perut anda yang mana ia boleh menyebabkan masalah perut buncit yang serius.

Punca utama perut buncit adalah kandungan gas. Sebenarnya, terdapat juga gas yang dihasilkan dalam badan kita. Karbon dioksida merupakan pantang utama untuk mendapatkan perut yang kempis. Jika anda menghadapi masalah perut buncit dan gassiness, berhentilah mengambil minuman berkarbonat dan lihatlah perubahan yang akan anda rasai.

Selain itu, minuman berkarbonat juga akan menyebabkan seribu satu kesan negatif terhadap kesihatan anda, seperti penambahan berat badan yang tidak diinginkan dan penyakit jantung. Jadi, lebih baik anda berhenti mengambilnya sekarang.

IKLAN

2. Makan dalam kuantiti sedikit setiap hari

4 Rahsia Ini Kalau Ikut Perut Susah Nak Buncit. No 3, Kena Hati-hati!

Rasa buncit dan berasa seperti disumbat dengan makanan yang banyak adalah satu perasaan yang sama. Namun, ia adalah normal untuk berasa tidak selesa selepas makan hidangan yang besar. Jadi, apa yang anda boleh lakukan?

Kurang makan adalah permulaannya, tetapi anda tidak mahu berlapar bukan? Itulah sebabnya ia sangat membantu anda, bukan sahaja makan makanan dalam kuantiti yang lebih kecil, tetapi makan dengan lebih kerap.

IKLAN

Contohnya, jika anda makan tiga hingga lima kali sehari, tetapi masih makan sekitar jumlah yang sama, iaitu kuantiti yang sedikit, anda akan berasa lebih selesa selepas setiap hidangan. Ini kerana, anda tidak perlu untuk mencerna terlalu banyak makanan pada satu masa.

3. Berhati-hati dengan “sugar free” pada label

4 Rahsia Ini Kalau Ikut Perut Susah Nak Buncit. No 3, Kena Hati-hati!

Walaupun mengambil terlalu banyak gula boleh memberi kesan buruk untuk anda, apa yang syarikat pengeluaran makanan gunakan untuk menggantikan gula kadang-kadang boleh menjadi lebih teruk.

IKLAN

Periksa label pemakanan yang bertanda “sugar free“ dan kenal pasti sugar alcohols seperti xylitol, mannitol, sorbitol dan Erythritol. Ini semua dikenali sebagai penyebab masalah penghadaman, jadi cuba elakkannya jika anda mempunyai masalah dengan kandungan gas dalam badan dan perut buncit.

4. Lebihkan makan dengan kandungan fiber

4 Rahsia Ini Kalau Ikut Perut Susah Nak Buncit. No 3, Kena Hati-hati!

Kembung dan gassiness selalunya boleh menyebabkan sembelit. Ia adalah masalah penghadaman yang biasa. Malah kebanyakan cadangan mengatakan, makan lebih banyak serat untuk menyelesaikannya kerana serat membantu makanan bergerak melalui sistem pencernaan anda, sekali gus melegakan sembelit.

Serat larut adalah taruhan terbaik kerana ia adalah jenis serat yang mana badan anda mudah untuk menyerap. Serat juga mampu mengekalkan air (dengan cara yang baik), membantu mengurangkan dan melegakan cirit-birit (satu lagi penyumbang kepada gassiness dan rasa tidak selesa).

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI